Már két hete tart a 2011-es év, lassan mi is visszaállunk a régi megszokott kerékvágásba, elkezdődnek a conos szervezői ülések, tárgyalások, előkerülnek a Karácsony előtt a bejglis tálak között eltünt szervezők és segítők… magyarán kezdődik az idei con-os és cosplayes előkészületek. Az első és ilyenkor legfontosabb dolog mégis az előző év kiértékelése, átgondolása. A blogokban már többen is írtatok arról, hogy milyen is volt nektek 2010, így itt az idő, hogy mi is kicsit visszaemlékezzünk a jókra és rosszakra egyaránt, majd ezután a (remélhetőleg) levont tapasztalattal együtt nézzünk a jövőbe. 

2010 sokáig emlékezetes marad számunkra, rengeteg olyan pozitív és negatív esemény történt, ami valószínűleg még sokáig meghatározza mind acosplay.hu-t és az eljövendő conokat. Első és legfontosabb dolog, hogy három évesek lettünk! Noha ez nem tűnik soknak, de hazánkban a cosplay jelenség alig négy éve van jelen, nekünk pedig szinte már egy örökkévalóságnak tűnik. Nem akarunk nagyon önismétlést, hiszen a Mondó magazin szeptemberi számában kiveséztük ezt a témat. Azok, akik esetleg lemaradtak volna a cikkről, kattintsanak a képre!

{gallery}cphu3{/gallery}

A közeljövő talán legnagyobb újítás a site-on a Photoshoot galériák bevezetése. A külföldön nagyon sikeres fotósorozatok egyre népszerűbbek idehaza is, ezért úgy éreztük, hogy itt az idő, hogy komolyabb figyelmet szenteljünk nekik. Aki esetleg nem tudná miről is van szó, annak dióhéjban a annyit, hogy stúdiós vagy kültéri fotósorozatokról van szó, amik egy adott kosztüm, modell vagy téma köré épülnek.
A galériába csak az igényes és a formalitásoknak megfelelő képsorozatok kerülhetnek be, előzetes egyeztetés alapján. Bővebb információt a feltételekről hamarosan publikálunk. A legszebb galériákból a Mondo magazinba is kerülhetnek be képek.
További újítás, hogy a legnézettebb blogokat és galériákat nagyobb tárhellyel fogjuk jutalmazni. A legjobb feltöltött képeket a facebookon is közzetesszük. És természetesen továbbra is minden rendezvényről elsőkézből szolgáltatunk infókat. 🙂
Egy kicsit emlékezzünk meg a partnereinkről és rendezvényeinkről is:

Moonlight Meido, a teaház mely egy éven át volt számunkra a teaház, bulihely és kicsit viccesen, a főhadiszállás is. Itt tartottuk a conos szervezői megbeszéléseket, hatalmasakat dumáltunk azokkal, akik eljöttek a Cosplay.hu Party-kra, meresztettük a szemünket a legelképzelhetetlenebb ízű és állagú teákra (na meg a számlára ^_^) és örültünk, hogy van egy hely, ami végre nekünk, a rajongóknak szól. 

Az öröm és boldogság egészen novemberig tartott, már előtte is voltak kisebb problémák, de ekkor jött el a nagy bejelentés: bezár. Nehezen dolgoztuk fel, hiszen ez alatt az 1 év hozzánk nőtt a hely, de a döntés végleges volt. Sajnáljuk, hiszen ezzel nem csak mi, de az egész magyar animés társadalom is sokat vesztett. Remélhetőleg egyszer valamikor valaki újra megpróbálkozik egy hasonló projektel, és csak reménykedni tudunk, hogy legalább ilyen színvonalon teszi majd. 

Magyar Anime Társaság, a kemény és nagyon vitatott téma. Mindenki látta,halotta, érezte, hogy valami nagyon nem a jó irányba tart egy ideje. A MAT-ról tudni kell, hogy mi is építettük, mint elnökségi tagok, szervezők, ügyintézők, és szinte a végsőkig kitartottunk mellette. Egészen tavaly nyárig, amikor gondolom mindenkinek feltűnt, hogy a Cosplay.hu a nyári animecon után megszakította a kapcsolatot a MAT-al, természetesen ez egyben a vezetőségi pozíciónkról való lemondást is hozta.

Mi ment félre? Felsorolni is nehéz. Az igazi probléma talán az állandóan cserélődő elnök és vezetőségi tagoknál volt, meg nem utolsó sorban a botrányos pénzügyek, minősíthetetlen hozzáállás a cégekhez és a folyamatos belső viták és harcok. Ebbe nem is szeretnénk nagyon belemélyedni, hiszen bármit is állítanánk, úgyis jönne valaki acsarkodva a cáfolattal, mint azt az elmúlt egy évben rendszeresen tették. Inkább lássuk a konkrét tényállást: hivatalosan a MAT a 2010-es év során körülbelül 3 milliós veszteséget produkált melynek folyományaként idén a MAT nem fog animecon-t szervezni. A mi részünkről sajnáljuk, hogy idáig fajultak a dolgok, de várható volt, hogy a több évnyi belső harcoknak és felelőtlen döntéseknek előbb vagy utóbb, de meg lesz a böjtje. Természetesen a Tavaszi Con nem fog elmaradni, hiszen mi és a Mondocon stábja továbbra is itt vagyunk és dolgozunk tovább. ^_^ 

Mondocon és a Mangafan. Mostanra már mindenki hallott a Mondoconról, hiszen most tavasszal lesz a 4. (Animekarácsonyokkal együtt a 6.) ilyen rendezvény. Egy új projekt mely lassan, de biztosan átveszi az animecon szerepét a jövőben. Persze nem kell aggódni, hiszen a csapat a régi, a Mondocon (és a Holdfénycon) mögött lényegében ugyanazok az emberek állnak, akik 2005 körül elkezdték az animeconokat építeni. Köszönhetően a Mangafan kiadónak és japán kapcsolatainak végre olyan programokat is tudunk nyújtani, ami pár éve elképzelhetetlen lett volna. Ilyen például a Kokia koncert, a sokkal nagyobb helyszín, profibb konzolos szekció és meg sorolhatnánk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 2010-ben végre szervezhettünk Fotópályázatot, melyet ezúttal Mangafanos ajándékcsomagokkal díjazhattunk. 

A Holdfénycon is új, de egyre népszerűbb rendezvény. Elsődlegesen az különbözteti meg a Mondocon-tól (értelemszerűen attól eltekintve, hogy a Holdfényteam támogatásával készül), hogy leginkább a Fantasy és Sci-fi téma köré épül. A cosplayes versenyzők itt tényleg elengedhetik a fantáziájukat, hiszen nincsenek korlátok, bármiből beöltözhettek, legyen az film, játék, anime vagy képregény. Természetesen már most készülhettek mind a Mondocon-ra mind a Holdfénycon-ra, hiszen tavasszal és nyáron hatalmas buli lesz mind a kettőn!
2010-ben rendezték meg Londonban az első Eurocosplayt, avagy az első európai nemzetközi cosplayverseny. Természetesen kishazánk is képviseltette magát a Cosplay.hu által. Sajnos a tavaszi Mondocon-on és anyári Holdfényconon megtartott két előselejtezőn nem indultak annyian, mint előzetesen vártuk, de ezt betudtuk a rövidke felkészülési időnek. Szerencsére meggyőződhettünk arról, hogy cosplayben egész Európában az élvonalban vagyunk. Ezúttal is gratulálunk a két Londonba küldött versenyzőnknek, Okkidonak és Yurikonak, akik ugyan nem nyertek, de vitathatatlanul az élmezőnybe tartoztak!
2011-ben is lesz Eurocosplay, és hamarosan további részleteket is megtudhattok.
Ennyi lett volna a tömör és teljesnek nem nevezhető 2010-es beszámoló, ha van valakinek valami kérdése, továbbra is szívesen válaszolunk rá. A 2010-es értékelő ugyanakkor korántsem ért véget, hiszen napokon belül publikáljuk a tavalyi év (szerintünk) 10 legjobb cosplayesét, és szavazással dönhetitek el, hogy közülük ki is volt a top3. ^_^