A Halloween közeledtével mindig fellobban a test és arcfestékek utáni kereslet, viszont egy cosplayer az egész évben kéznél tartja őket (már aki). De az évszaknak megfelelve most kivesézem a festékek apraját-nagyját, technikákat, fajtákat, mit mivel érdemes párosítani, hogyan ne törjön ki utána az arcodon a második pattanás-háború, illetve milyen módon lehet a festéket élénk és hosszantartóan applikálni, anélkül, hogy beterítené az egész cosplayt és minden 2 méterek körzetedben létező életformát. Így a mai cikkben mind az egyszerű arcfestéket, és a cosplay specifikus festést is feltérképezem szóval, ha kedvet kaptál, remélem ma is sikerül új ötleteket, technikákat bemutatnom.

1.

Az alapoknál kezdem: Mindenki fejében megfordult már, hogy a testfestés/arcfestés valami kisgyerekes szülinapi bulira való 20 perces szórakozás, de ennél sokkal több potenciál van benne. Amíg a gyerekeknek szánt készletek (1.kép) legtöbbször nem csak rossz minőségűek, hanem még 30 perc alatt enyhe izzadásra is úgy folynak mintha fizetnének érte, és hát estére a pókember már csak egy pirosas-fekete paca lesz. De mindez elkerülhető, ha jó típusú festéket, hozzá esetleg primert, és finishing spray-púder kombót használsz.

Minden festék mást igényel, de az alapján, hogy miből vannak elég jól elkülöníthetők: Első sorban vannak a vízbázisú festékek. Ezek ahogy a név is mutatja vízre aktiválódnak, általában festék korongok, vagy palettában vannak, a tetejére vizet fújsz spray üvegből és 30mp-1percig hagyni kell, hogy aktiválódjon, így nem csak egy színes vizet kensz fel, hanem tényleges pigmentet is.

Aktiválás után ecsettel (2.-3.-4.kép) vagy szivaccsal érdemes felvinni őket, a szivacs lehet akár blender szivacs (5.kép) is 500Ft-s a drogériából, vagy textúrázáshoz egy megtépett nagy lyukú mosogatószivacs (6.kép). Árban változóak tudnak lenni, de mind közül ez messze a legolcsóbb (már ami használható), az olcsóbbak az EulenSpiegel (7.kép), Snazaroo (8.kép), illetve közép és felső kategória a Kryolan (9.kép), Mehron (10.kép), illetve ami talán kapható a BenNye és a Graphtobian (11.kép).

Körül belül ebben a sorrendben drágulnak, és már egy olcsóbb fajta nagyobb korong festékért is 2000Ft-t elkérnek. Ha nincs rá írva, hogy milyen olaj/zsírbázisú vagy vízbázisú akkor az összetevőknél kell megnézni, hogy mit tartalmaz, lanolin ásványi olajok és paraffinok. A vízbázisúnál ezek nincsenek, ott csak víz, talán alkoholok ilyenek. Fontos, hogy egy márkán belül többféle finish van, vannak mattok fényesek, gyöngyházfényű és metál fényű festékek is. ezek mind másként viselkednek egy kicsit, így lehet, hogy az egyik márka mattja jobban bejön, de a metál színekből már egy másik márkáért nyúlsz, vagy épp az a szín nem elérhető. Ekkor lehet, hogy nem fognak teljesen jól keveredni az arcodon testeden. Illetve szintén márka függő, hogy hány rétegben lesz teljes a fedés. Ez, mint az alapozóknál is rétegzéssel megoldható. Ha elsőre nem is, és általában nem fog teljesen fedni, akkor 2-3 esetleg 4 rétegben már az lesz. Mivel vízbázisú minden réteg feloldja az alatta levőt, ha túl sok vizet teszel rá. Emiatt ezt egy 10 perces szárítással lehet orvosolni, vagy amíg tapintásra nem érzed már nedvesnek a bőrrész, utána újra gyengéden felvinni a következő rétegeket. Így nem fog lejönni az előtte levő komoly munkád.

Végezetül pedig minden befestett részt le kell fixálni, erre vannak kifejezetten rászabott fixáló spray-k (12.kép) is, de aki akár a sminkes fixáló (13.kép) sprayket is lehet rá használni. Illetve ami tapasztalatom szerint tényleg muszáj az a púder, egy átlátszó rögzítő púder, ami lehet rászabott direkt testfestésre szánt (14.kép) vagy sminkes célú (15.kép) is. A lényeg, hogy átlátszó legyen, azaz translucent, mert el tudja a színt rontani egy fehér púder vagy épp bőrszínű. De olcsóbb alternatívaként jó lehet a baba hintőpor is. Kicsit lehet, hogy világosít a színen, de ha kisebb keretből dolgozol itt lehet spórolni. Összefoglalásként a vízbázisúak: elterjedtek, olcsóak, nem kell spéci szer a lemosáshoz, viszonylag gyorsan meg lehet tanulni a használatot és KÉRLEK nem menj oda a gyerek arcfesték szetthez a szupermarketben. Jobb esetben is csak egy használhatatlan ocsmány termékutánzatot veszel, amiben se pigment, se tapadóképesség. A korongos szetteket már lehet választani, és azért se vegyél nagyon olcsót mert a mocskos söpredék, amit egyes gyárak kiköpnek, simán megfoghatják a bőrödet pár napra. A kék és piros pigmentek egyes márkáknál is lehetnek ilyenek, de azért jóval kisebb rá az esély.

Második nagy fajta az olajos alapúak, avagy a krémfestékek (16.kép). A legtöbb kínai paletta (17.kép) például ilyen, de a gyerekek arcfestésekor is nagyobb valószínűséggel fognak búcsúban vagy hasonló alkalmakon gyereket mázolni. és hát ezek nem a legjobb minőséget képviselik szépszóval sem. Tisztelet a kivételnek, ahol nem kennek rá minden olcsóságot is az arcokra. A retek olcsó megvenni sem érdemes kategória után már egy ugrással a használható olajos testékeknél vagyunk. ezek valamivel drágábbak a vízbázisú átlagnál, és nincs is belőle olyan sok márka, aki itthon is forgalmazna, de a legtöbb palettában (18.kép) kapható szóval egyszerre megúszhatod. De nem azt jelenti, hogy nincsenek. A különbségek a vízbázisúhoz képest: Mivel olajos így ez nem jön le vízzel, de egy jobb micellás víz már leszedi, és ami a legjobb hozzá a kézkrém, vagy más krémes testápolók. ezek vicc nélkül a legjobb oldók, máskor 30 perces arc sikálásból egy 4-5 perces gyengéd bedörzsölést, és utána papír zsepis eltávolítást csinál. Ennél szintén jó, ha már valamit kensz alá, mondjuk valami hidratáló primert, vagy testápolót/arckrémet, hogy nem direkt a bőrödön üljön egész nap a festék, és kisebb eséllyel tegyen kárt a bőrödben. Nagy előnye viszont, hogy nincs száradási idő, így gyorsabban lehet vele végezni, viszont mivel nem szárad így, ha nem fixálod le, el fog mászni. ezért itt muszáj a fixálás. Erre is vannak púderek és spray-k is. A másik előnye, hogy nagyon jól kenhető és a színek egymásba átmenet nélkül. De ugyanakkor melegben ők az elsők, akik azt mondják, hogy heló, és máris olvadnak le. Míg a vízbázisúhoz azért eléggé izzadni kell, hogy ugyanúgy emigráljon. Összefoglalásként: Szintén jó opció, akár kezdőknek is, kicsit drágább, figyelj mellette különösen a bőrödre, ne fogja meg ne színezze stb. Meleg hónapokban inkább kerülendő, és muszáj fixálni minden esetben. Egyébként élénk és szép finisht lehet vele elérni.

A két fő kategória után néhány spotlight termék is van: Egy alternatíva például a színes alapozó (19.kép), főleg külföldön van, kicsit drága és főleg az arcra jók. A folyékony festékszóróba való testfestékek (20.kép), ezek gyorsan száradnak, jól fednek viszont kell hozzá airbrush és egy második ember, ha pl a hátadat kell festeni, vagy nehezen elérhető testrészeidet. De a legszebb finisht ezzel lehet elérni. Egy ritka és nagyon drága opció az alkoholban oldódó festékek (21.kép). ezek már tényleg aranyárban futnak, elég ritkák és nagyon spécik. Főleg profik, SFX-művészek használják a tökéletes hatás eléréséhez. Amikor mondjuk egy zombit (22.kép) látsz, ami úgy néz ki ahogy kell, és nem teljesen latex és egyéb protézisek fedik el a színész arcát akkor ezek a festékek azok, amik lényegében azzá teszik a zombit, aki. Az utolsó érig minden szépen annyira pigmentált amennyire a használó akarja, nem oldódik le se, és csak akkor jön le amikor a 99%-os alkohollal azt le akarják szedni.

22,

Minden arc vagy test festésnél legyél igényes a bőrödre, ezért is a márkátlan bagóért kapható festékeket inkább kerüld. És minden festés után legyél épp férfi vagy nő a bőrödet tisztítsd meg, mert ezek a festékek nagyon hamar eldugítják a pórusokat, és leszel tele pattanásokkal 1-2 hétig. Nagyon figyelj, hogy nem -e vagy allergiás rájuk, mindig inkább csuklón teszteld le, mert te sem akarsz feldagadt arccal az orvoshoz menni. Mert elég csúnya reakciókat tud okozni, főleg, ha már van más allergiád előtte. Mindig tervezd meg, és nézz utána, hogy milyen meleg lesz, mennyi ideig fogod viselni a festéket, mert ehhez illő festéket érdemes venni. A tégelyes festékeket használat után érdemes lefertőtleníteni, és szárazan visszacsomagolni, hogy elkerüld a penészt, ami bele telepedne. És mindig keress értékeléseket más oldalakon is.

A már megszokott eyecandy részleg következzék: A szokásos WoW cosplayek egy nagyszerű Tyrande (23.kép) és egy remek Sylvanas (24.kép). De a legtöbbet mégiscsak a videókból tanulhatunk így a két kedvenc testfestő művészemet itt hagyom: Madeyelook (25.-26kép), akit kb minden Halloween témájú pinterest oldalon megtalálsz, illetve egy szintén tehetséges és nagyon kreatív JordanHanz (27.kép), ő is nagyon sokat tud tanítani, ha nem is direkt cosplay témában, de ha testfestésben kérdésed van ők biztos csináltak már hozzá tutorial videót. Illetve egy egyszerű, de remek ork cosplay (27.kép) is befér még a végére.

Köszönöm a kitartó olvasást, és remélem tudtam segíteni, ha épp erre volt szükséged.

AoiNekoParade


Források:

Banner: https://www.instagram.com/kaypikefashion/

23.kép: https://www.instagram.com/narga_lifestream/

24.kép: https://www.instagram.com/cinderys_art/

25.-26.kép: https://www.instagram.com/creativeboss/

https://www.youtube.com/user/MadeYewLook

27.kép: https://www.instagram.com/jordanhanz/

https://www.youtube.com/channel/UCyISjICIlDZQhEC-Y0jMViw

28.kép: http://joyreactor.com/post/2602469