2013. november 24-én ünnepelte a Csillagkapu Cosplay Klub első szülinapját. Ennek örömére klubnapot szerveztek a budapesti Volán Székházban.

Egy, a nerd kultúrától távolabb tábort verő ’civil’ az első mondatban mindjárt kettő ismerős és egyúttal ismeretlen szóval is találkozhat.

Csillagkapu, eredeti nevén Stargate. Észak-Amerikában, MGM logó alatt készített és tíz éven át vetített, több spin off showt életre hívó sci-fi sorozat, mely itthon is több csatornán adásba került. De mi is az a cosplay? Röviden: beöltözés, rajongás, barátok, művészet; különböző jelmezek és kiegészítők viselése egy szeretett karakter megformálásához – a fanklubok elsőszámú programja.

Az elsősorban Amerikában és Japánban honos műfaj nálunk talán még mindig kissé szokatlan, de fejlődik. Magyarországon is egyre több cosplay klub születik. Csillagok háborúja, Harry Potter, Gyűrűk ura – itthon ezek a legnagyobbak, de ha nagyon utánanézünk, előbb-utóbb megtaláljuk az anime és manga kultúra keményvonalas képviselőit is. Noha a ’94-ben, a Stargate mozifilmmel indult Csillagkapu univerzum hosszú ideje meghatározó tényezője a sci-fi világának, a hazai klub egyelőre az előbbiekénél kevesebb tagot számlál, de már most, az első születésnapi bulijuk kapcsán is többen csatlakoztak hozzájuk.

Az esemény távol állt attól, hogy tömegrendezvényről beszélhessünk, ez azonban a hangulatot egyáltalán nem befolyásolta. A tengerentúli nagytestvéreknél megszokott szervezői és résztvevői lelkesedés hibátlanul működött. A csapat facebook oldalán már hetekkel az időpont előtt lehetett szavazni a kedvenc sorozatepizódokra, amiket persze levetítettek; a szervezők több fordulós kvíz játékot is indítottak, a nyeremények pedig természetesen csillagkapus relikviák voltak. Volt lehetőség a sorozatban látott különböző egyenruhák felpróbálására is – az eredményeket a csapat albumában lehet megtekinteni.

A lelkes, a közös érdeklődés mentén szerveződő kiscsapatnak minden esélye megvan, hogy kinője magát, és minél több érdeklődőt ismertessen meg ezzel a fajsúlyos világgal, de akár magával a sci-fi műfajával – az ehhez szükséges legfontosabb tényezők már megvannak. Én remekül éreztem magam, jó volt olyanokkal beszélni, akik szeretik ezt a világot. Alig várom a második születésnapjukat.

Forrás: Írókéz Magazin