Egy kisebb szünet után ismét a billentyűzet elé vetve magam, beleástam kicsit a craftmanship mély bugyraiba, és pár nap után előállt a cosplay kisokos első részletesebb cikke. Belemászunk a kezdetekbe, az alapokba, és a versenymenetbe. Mindezt egy kicsit felöntve a hazai tapasztalatokkal és végül egy ne légy bunkó cseresznyével tálalva. Bár sokaknak nem mond újat, de mindig érdemes kicsit az alapokhoz visszanyúlni. Jó szórakozást az olvasáshoz:

Craftsmanship cosplay: Az egész cosplay kultúra egyik alappillére, az ok amiért lényegében lelkes fanok Japánban már a 70-es évektől fogva saját készítésű jelmezekkel bújnak szeretett karaktereik bőrébe. Bár a „beöltözés” hagyománya sok kultúrában jelen van, mint idehaza a farsang vagy Amerikában a Halloween, és bár tudom, hogy ezekért a hasonlatokért páran máglyán égetnének meg, „mert ez anime” néven, ha objektív szemmel nézzük ez egy számos országban előforduló szokás, és idővel találkoztak egymással a szokások és egymást formálták. De ez nincs alkalomhoz kötve, sokkal szabadabb ilyen téren. A szabály, hogy nincs szabály. Maga a hobbi neve viszont már Japánból ered, és a legtöbb hazai rendezvény is a legtöbb ázsiai érdeklődésű fant szolgál ki így ez az ága a legerősebb a cosplaynek a mai napig idehaza. Ezekben a berkekben terjedt el legjobban a cosplay. De minden évvel egyre több a fandom, így egyre több ember választja hobbijaként a cosplayt.

Az első magyar cosplayverseny | 2005 Őszi Anime Party | Fotós: Écsi Dávid

Amikor a hazai cosplay közösséget nézzük, a saját készítésű a legelterjedtebb formája a cosplaynek. Az első, amivel szembe futunk a bármelyik pici vagy nagy összejövetelen. De mitől is ez a legnépszerűbb ág? Bár vett cosplay is egyre nagyobb ipar világszerte, azért a nagy átlagot nézve még mindig kis réteg azok, akik tényleg vagy profin/félprofin készíttetik esetleg egyéb oldalakról rendelik részben/egészben a cosplayt. Ennek oka a kisebb budget, persze ezt olyan emberekre is mondjuk, akik képesek a hó végén száraz kenyeret enni, csak legyen meg az a „fullos brokád 9 ezer/m-ért”. De azért a legtöbben nem verik magukat nyakig érő adósságba egy WoW cosplayért. A versenyekre mindig nagy tömeg gyűlik össze, hogy csodálják a legújabb, legmerészebb, leglátványosabb kosztümöket. Itt találkozik a nagy többség először a cosplay fogalmával, sokak mellett engem is egy ilyen rendezvény vett le a lábamról és azóta se álltam talpra. Ezzel el is érünk a mai cikk témájához: A craftmanship alias craftos cosplayhez. Ki tudna elképzelni egy AnimeExpo-t esetleg egy hatalmas BlizzCon-t cosplay verseny nélkül? Aki nem tud róluk semmit. Igaz a pandémia lassan második évét megkezdve már legtöbben sírunk ezek után, mint az útszélén hagyott óvodás az anyja után. De mindezt félretéve a craftmanship mindig is élen járt. Az első nagyobb nemzetközi verseny, amit még mindig megrendeznek a WCS, avagy World Cosplay Summit amit 2003 óta tartanak meg Japánban. Csakhogy lássuk az előrehaladást: 2003-ban 4 ország vett részt rajta, az utolsón 2019-ben 40 beleértve számos szomszéd országot. A kezdeti mini projektből egy hatalmas összdíjazású nívós verseny lett, amit aztán még élőben is adtak a helyi TV-k de még YouTube közvetítés is volt. Ebben az ágban még olyan sok potenciál van.

Ezek fényében láthatjuk, az egyre jobban terjedő cosplay láz mindig újabb és újabb tehetségeket, anyagokat és ötleteket hoz a cosplay világába. Mindezt azért, hogy még karakterhűbb, pontosabb látványosabb jelmezeket tudjanak készíteni. Ez a craftos cosplay háttere, amit legtöbbször a kisebb nagyobb versenyeken várnak el a versenyzőktől. Az alapja, hogy mindent, ami ép ésszel felfogható készítsen a cosplayes maga. Bár van, aki már a kontaktlencséjét is magának festi szóval határ a csillagos ég. A versenytől függően vannak különböző szempontok, ami alapján egy-egy cosplay meg van ítélve, de a legtöbbször a karakterhűség, a látvány, a részletgazdagság, az ötletesség, a mozgékonyság és a konzisztencia.

Cosplay gyártás házilag | Lunathra (Rada Luna)

Sokak szerint az alapanyag minősége is sokat nyom a latban, de sok munkával és tapasztalattal más olcsóbb anyagokkal is hasonló vagy jobb eredményt lehet elérni. Illetve fellépéses versenyek esetén a karakter bőrébe bújását is minősítik. Ide tartozik a mozgásvilág, a testtartás, mimika, ikonikus mondatok betanulása, és azonosulás a jelmezzel. Bár ezek nehezen kifejezhetőek, ha valaki nagyon eltalálja akkor látványos és sokat tud dobni az összképen. Mindezeket kategóriákba sorolják, amiket a zsűri 0-10-ig (vagy amilyen épp a pontrendszer) pontoz a saját felfogása alapján. Ebből lesz egy sorrend, amit aztán van, aki elfogad, van aki meg ott fog morogni mint egy csontjától megfosztott kutya. Ezek mellett a versenyeken a pár mondatos saját bemutatód, illetve maga a cosplay is sokat elmond a cosplayedről. Az egész lényege a tökélyre törekvés, a mesterré válás. Nem csak egy téren kell maximálisan teljesíteni, hanem az egésznek kell egy kaotikus zen összhangnak lennie. Aki már csinált akár egy cosplayt az első vágástól az utolsó csepp védőlakkig, az pontosan tudja, hogy ami el tud romlani az el is fog. De ettől szép is a cosplay, ezeket a hibákat felismerni kijavítani vagy beleépíteni. Az csak harci sérülés. Ahhhhaaaaaaaaa… Az egész lényege a kreativitás és kis(nagy) részben az önfeláldozás anyagilag, lelkileg, testileg, időben. Mi az a határ amíg hajlandó vagy elmenni, hogy kész legyen. És bár sok verseny el tud mérgesedni az egymás háta mögött szétszedésével, vagy a zsűri ócsárlásával. Legyen mindenkinek a saját tudása és teljesítménye a bírója. Egy eleve stresszes napot még egymásnak okozni teljesen felesleges.

2018 Nyári PlayIT Show | Fotós: Szaniszló István

Végezetül pedig, minden érdeklődőt, aki érzi magában a szirén hívó hangját, mert valahol megtetszett neki, vagy akár csak kipróbálná ezt a hobbi/életstílust annak csak annyit, hogy mindenképp megéri, sok tapasztalatot lehet vele szerezni. Egy cosplay projekt lebonyolítása igényesen, embert próbál, de sok mindenre megtanít.

A legközelebbi cikkig viszontlátásra:
Aoinekoparade

——-
Borító fotó: HH fotó | 2020 Fantasy Expo – Cosplayverseny