Külföldi conra látogatni mindig érdekes tapasztalat, mennyiben tér el a hazaitól, mi az ami ott plusz és mi az ami nincs. A tavalyi évben elég sok német ismerőst szereztem az EuroCosplay jóvoltából és nagyon ajánlották hogy vegyek részt az egyik német conon mert nagyon jók. Ebből is a kiemeltek közé sorolták a düsseldorfi DoKomit, ezért úgy döntöttem fogom a kis kuporgatott pénzem és kipróbálom.

Szállást nem volt egyszerű már novemberben sem szerezni mivel a közeli szállodákban elég gyorsan elfogytak a férőhelyek. Ez állítólag átlagos jelenség, a Connichi nevű rendezvényre, ami sokkal később van már egyáltalán nem lehet szállást találni a városban. Végül a con helyszínétől 2-2,5 km-re szálltunk meg ami nem olyan vészes, és a közlekedés is jó. A helyszínen óriási sor kígyózott a jegypénztárnál és megfigyeléseim szerint olyan gyorsan nem haladtak, ráadásul esős idő volt így elég kellemetlen volt ott ácsorogni. Maga a con helyszín óriási, külön csarnokban helyezték el a vásárt (ezt úgy képzeljük el mint a Hungexpo „A” csarnokát). Rengeteg stand volt mangákkal, figurákkal, plüssökkel, parókákkal, kontaktlencsékkel stb. A vásárcsarnokban helyezték el az asztalokat a külföldi meghívott cosplay vendégeknek, akikkel lehetett beszélgetni, printeket vásárolni, DE… fényképezkedni tilos volt, kizárólag fizetés ellenében. Ha paparazzi módjára lőttek róluk képet, az mehetett, de selfie-t nem lehetett velük kérni. Ha jól emlékszem 20 euróért lehetett booth fotókat készíteni az összes vendéggel egyszerre, ami megadott időben volt, tehát a random fotó teljesen kizárt.
A fő épületben lehetett találni maid cafét, artist alley-t, host clubot, egy-két étkezdét, és a színpadtermet, ahol nem mindig volt program ezért egy-egy verseny előtt hosszas sorban állások voltak, és bizony volt aki nem jutott be. A programokból bevallom semmit nem láttam mert óriási tömeg volt a folyosókon és nem is mindig tudtuk épp hol vagyunk és hova kéne menni. Szombaton került sor a DCM (Deutsche Cosplay Meisterschaft)  válogatójára, ami a német cosplay bajnokság rövidítése, és mint megtudtuk nem csak német állampolgárok indulhatnak, több válogató van országszerte, pl. ha egy magyar valamelyik conra ki tud jutni, ahol tartanak ilyet akkor semmi akadálya annak hogy nevezzen. Ezt se láttam sajnos, de ez is egy craft-perf vegyes verseny, nincs külön kategória.
A con épülete mellett van a hatalmas Nordpark, ami a cosplayesek álma, de mégsem fenékig tejfel. Előnye, hogy rengeteg gyönyörű és ideális fotóhelyszín van japánkerttől kezdve erdős részen keresztül az oszlopos, téglás építményig. Hátránya, hogy rengetegen vannak ott pont ezért, így nem egyszerű ott sem olyan képet lőni ahol nem piknikezik épp a háttérben valaki.

A vasárnap részemről kicsit mozgalmasabb volt, mivel az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek az EuroCosplay német válogatójának zsűrizésére, a szintén tavalyi EC döntős Symphonia Cosplay-jel és a koreai cosplayes Sansin-nal karöltve. Mivel EuroCosplay válogatót itthon nem zsűriztem ezért nem tudom külön rendszer van-e a versenyhez, de mindenesetre a sima cosplayversenyek zsűrizésétől a német különbözik. Alapos pontozási rendszert használnak a craft részre és a perfre. A crafton belül is több szempont volt amit külön pontozni kellett 1-től 5-ig, pl. anyagválasztás, paróka-smink, technika változatossága, varrás, barkács stb. A perfnél a hangminőséget, ötletet, színjátékot és összhatást kellett ugyanígy értékelni. Eredetileg 18 jelentkező regisztrált, amiből vasárnap reggelre csak 10-en nem mondták vissza (nem készült el, beteg stb.). Végül csak 8-an maradtak. Amin először meglepődtem de végül nagyon okos dolognak tartottam, hogy szigorúbb időlimitjük volt a jelmez bemutatására, mint amennyi Londonban lesz. Londonban 5 perce van mindenkinek a zsűri előtt, itt 3 (!!!) percet kaptak, amit nagyon szigorúan mértek. És ahogy tapasztaltam, bőven elég volt ennyi idő. A versenyzők így kizárólag a jelmez fontos részeiről tudtak beszélni, mivel azt hogy egy ruha jól van-e megvarrva, vagy egy kiegészítő jól van-e összerakva egyértelműen láttuk, hiszen mi is cosplayesek volnánk elvileg meg kell tudnunk különböztetni a jó munkát a gyengébbtől 🙂

Meg kell mondjam, nekem ez a rendszer nagyon tetszett, nem csúszott el a zsűrizés, nem tudtuk befolyásolni egymást mivel felügyelet alatt voltunk és az általunk adott pontokról tilos volt beszélgetni, maximum minimális véleményt cserélhettünk két versenyző között.

A versenyzők között voltak gyengécskék és voltak kiemelkedőek, nekem speciel az előadás döntött végül mert 3 jelöltem volt majdnem holtversenyben a craft rész után.

Végül a díjazásról: 3 helyezett került díjazásra + a legjobb kosztüm és a legjobb előadás külön. Aki az I. helyezést érte el semmi mást nem nyerhetett, a többi helyezést, illetve díjat a kapott pontszám alapján osztották ki.

A verseny után nagyjából a connak is vége lett, nagyon fárasztó volt, főleg számomra a meleg miatt (még mindig nem hő kompatibilisek a jelmezeim sajnos), úgyhogy visszatámolyogtunk a szállásra és kulturáltan kómába estem.

Összbenyomásom DoKomiról: Hangulatos, cosplayesek számára remek a jó fotóhelyszín miatt, fotósoknak/videósoknak remek a sok jó cosplay miatt, a aki vásárlós biztosan talál megfelelő árut, az emberek barátságosak és rengeteg a külföldi látogató és a „nagy név” szóval remek lehetőség ismerkedésre. Ha tehetem mindenképpen visszamegyek majd 🙂

„DUDUS”

Képek forrása: http://g.report-d.de/duesseldorf/Duesseldorf-2016/Dokomi-2016-Sei-wie-Du-sein-willst