Egy új hagyományt szeretnék elkezdeni ezzel a cikkel, amely egy teljesen szubjektív összeállítása lenne a MondoCon versenyeinek. Craftmanship, Performance és EuroCosplay válogató, mind olyan színpadi esemény, amit évek óta figyelemmel kísérek, és mindig nagy örömmel várok – és természetesen megvannak a magam kedvencei is. Íme, egy kis válogató a legjobbakból, szerintem.

A Craftmanship verseny lényege, hogy a nevezők minden egyes, a cosplayhez tartozó apróságot is maguk készítsék el, így természetesen a rendelt holmik kizárást vonnak maguk után. Talán a MondoCon egyik legérdekesebb esemény a verseny, amit mi sem bizonyít jobban, hogy szombaton még a nem létező csillárról is lógtak az emberek, csak hogy élőben láthassák a cosplayesek munkáit. Az előadások olykor szórakoztatóak, olykor megmosolyogtatóak, de minden résztvevő a szívét-lelkét beletette az elkészült munkákba, és ha hagytak kívánni valót is maguk után, azért az elhivatottság és munka mindenképpen megérdemli a tiszteletet és az elismerést. Ezúttal több, mint ötven jelentkező lépett fel, és mindenkinek járt a taps!

IMG_1800

Loki hercegnő, aki az Orgiginal, vagyis teljesen egyedi, az eredeti karakter által képviselt kategóriában indult lenyűgözőre sikeredett, a fekete, az arany és az ezüst tökéletesen ötvöződött abban a hatalmas ruhában. Már egy ideje követem Iconoclast tevékenységét, de a színpadon látni őt csodás művében elképesztő volt – Katniss Everdeen még soha nem volt ilyen szép esküvői ruhájában. Színpadi produkció tekintetében az Aion Songweaverje vitte a prímet, aki szó szerint betöltötte a rendelkezésére álló színpadi teret. A színpadon még meg lehetett csodálni egy emberi alakban feléledt Tardist, egy imádnivaló süteményt, egy harcos pandát, a Titanic főszereplőjének, Rose-nak a mesés és ikonikus estélyiét, erejétől rettegő Elsát, vagy a koronázást gyakorló erendéli királyt – aki ötletes bájával mindenkit levett a lábáról. Nagyon élveztem, hogy ezúttal szignifikánsan több original karakter jelentkezett, mindig örömmel látom, ha az emberek egy ismert dologból valami egészen újat és mást hoz ki.

IMG_1603

A csoportok versenyénél egyértelműen a Flúgos futam két kőkorszaki bunkója vitte a pálmát, illetve a két cosplayes eredeti, egyszerű és nagyszerű témája, ami bizony sokunkban gyermekkori énünk húrjait pengette meg. Érdekes volt a színpadon látni a Trónok harca két legendás hölgyét, Margaeryt és Cerseit, akik egy igen érdekes beszélgetést folytattak a hatalomról. Ám a fekete és fehér angyal párharca volt talán a legigézőbb, ahol vágyuk tárgya is csak sodródott a két oldal között.

IMG_1868

Már megszokott módon vasárnapra maradt a Performance, ahol már nem kell mindennek saját kezűleg készülnie, mivel ebben a versenyben az előadás mód és az ötletesség számít. Így kerülhetett be Havas John toborzó kampánya a Dolgozz feketén, aminek elmés szóviccein hetek múlva is röhögni fog a közönség – nekem minden bizonnyal nehezemre esik majd komolyan venni innentől fogva a varjakat. L vagyunk pedig egy olyan előadást nyújtott, amiben bár nem hangzott el egy szó sem, mégis könnyesre röhöghette magát a néző – és külön köszönet, amiért a sorozatot nem ismerők is érthették a dolgot.

IMG_1583

A vasárnap egyik fő attrakciója az EuroCosplay válogató, vagyis a verseny, mely eldönti, hogy ki képviselheti hazánkat a londoni rendezvényen. Itt már nem csak a ruha vagy a kellékek, hanem az ötletesség, és az előadói tehetség is számított. Sokukat már látni lehetett a craftmanship színpadán, ám Glinda teljesen új nevezőként jelent meg vasárnap. A prímet azonban Ravenna átváltozása vitte, aki színészi kvalitásával bizony kiérdemelten utazhat majd az angol fővárosba másodmagával.

IMG_1728

Sajnos a versenyek olyanok, hogy nem nyerhet mindenki, de ez nem jelenthet okot az elkeseredésre, hiszen a színpadra lépés, a ruha és a kiegészítők elkészítése már önmagában egy belső győzelem, amit a kitartás, a kreativitás és az izzadság szült, és ezért mindenkinek jár a taps. És tudjátok mit, a tapasztalattal felvértezve a következő produkció már sokkal jobb lesz!

A fotókért köszönet a Living Dream Projectnek és Atismediának!

Forrás: Watchaholics