Részleges forrás: Slingshot
Írta: Yuriko

Futótűzként terjedt el a hír az interneten, miszerint a világ legnagyobb gamer show-ja – a Gamescom – idén kitiltja a cosplayes fegyvereket, fegyverre hasonlító tárgyakat és kiegészítőket (nem csak a lőfegyvereket), hivatkozva az elmúlt időszakban Németországban történt tragikus eseményekre.

A Gamescom évente kerül megrendezésre Kölnben (Németország 4. legnagyobb városa), a világ legnagyobb gamer rendezvényeként tartják számon – a tavalyi évben kb. 345.000 látogató (közöttük több ezer cosplayes), 6000 újságíró és több mint 700 kiállító cég vett rajta részt, összesen 88 országból. Valljuk be, ekkora rendezvény biztonságos lebonyolítása nem kis feladat.

 

 

A cosplayesek körében természetesen hatalmas felháborodást keltett a hír, melyet ráadásul az esemény időpontja előtt mindössze 2 héttel jelentettek be – ezzel esélyt sem adva a rendezvényre készülő cosplayeseknek hogy esetleg más jelmezzel számoljanak. Nem tisztázott egyenlőre még az sem, hogyan kezelik majd a különböző cosplayversenyek szervezői azt, hogy a fegyver replikák kitiltásával egyes versenyzők úgymond hiányos cosplayben kell hogy színpadra lépjenek, míg fegyveres kiegészítővel eleve nem rendelkező társaik nem szenvednek hátrányt.

Sokan hosszú-hosszú órákat töltenek jelmezük és kiegészítőik elkészítésével, a Gamescom pedig azon jelentős rendezvények egyike, amire a cosplayesek hónapokon át nagy erőkkel készülnek hogy itt bemutathassák munkájukat.

 

Bizonyos cosplayeknél különösen nagy hangsúlyt kap a karakterhez tartozó fegyver – szinte mindenki tudna legalább egy olyan karaktert mondani, akinek a fegyvere ikonikus, és nélküle megjelenni olyan, mintha otthon felejtettük volna a jelmezünk felét (pl. Cloud Strife – csak hogy egyetlen példát említsünk a sok közül). De minden olyan cosplayes is érintett, akinek a jelmezének elválaszthatatlan része a fegyver, gondoljunk például az Ironman páncélokra, melyek szerves részét képezi a beépített fegyverzet.

Számtalan Twitter, Facebook, Reddit, stb. bejegyzés született melyben cosplayesek osztják meg véleményüket, és már mémek is születtek (forrás):

cosplayweapon_ban

„Ilyenek lesznek a 2016-os Gamescom cosplayesei!”

Vannak akik úgy vélik hogy a szervezők egyszerűen csak nem akarták megszervezni a cosplayes fegyverek ellenőrzését – a nemrég lezajlott Japan Expon Párizsban (ahol szintén hasonlóan nagy a terror veszély) ugyanis a szervezők gondos ellenőrzés mellett továbbra is engedélyezték a cosplayeseknek hogy bevigyék replikáikat az alábbi feltételek mellett:

„Semmiképpen nem lehet összetéveszthető igazi fegyverrel. Ártalmatlan alapanyagból kell készülnie, úgy mint dekorgumi vagy eva, karton, könnyű fa, worbla. Semmi esetre sem tartalmazhat fémet, minden fém alkatrész szigorúan tiltott.”

A cosplayesek felháborodásának másik fő oka, hogy a szabályok úgy néz ki nem vonatkoznak mindenkire. Egyes kiállítók előadásainál – melyek a show részét képezik – engedélyezettek a fegyver replikák, melyet előzetesen a Gamescom alkalmazottak ellenőriznek. Ez azt az érzést kelti a cosplayesekben, hogy egyszerűen csak nem akarják megszervezni minden cosplayes esetében az ellenőrzést.

A helyzet azonban az, hogy nem nagyon lehet eldönteni kinek van igaza. Sokan úgy gondolják jobb megelőzni a bajt, míg mások véleménye az, hogy nem a cosplayes fegyverek kitiltása a megoldás.
Hiába hangoztatják a vezető politikusok hogy maradjon mindenki erős és összetartó, ne engedjünk a terrornak és a félelemnek, ha ezzel szemben ilyen és ehhez hasonló szabályok meghozatalára kényszerülnek már az olyan rendezvények is, melyek lényegében játékokról szólnak.

A cosplayesek kétszer is meggondolják majd milyen jelmezzel készüljenek ha részt akarnak venni egy ilyen rendezvényen – ha egyáltalán részt akarnak venni rajt ezek után. Ez nem csupán a rendezvényeknek veszteség, hanem a látogatóknak is, akik azért (is) jönnek hogy a cosplayesek által életre keltett kedvenc hőseiket megcsodálhassák (teljes pompájukban, a hozzá tartozó kiegészítőkkel együtt).

A közösség jogosan kezd aggódni a rendezvények jövője miatt. Vajon ezután már sosem lesznek olyanok a rendezvények többi ahogy eddig megszoktuk őket? Nem, egy ideig még biztosan nem. A Japan Expo példája azonban még ad egy kis reményt a cosplayesek számára, hogy jövőre talán már újra kedvenc óriás-fegyvereik társaságában léphetnek majd be a Gamescomra.