Ahogy minden évben, idén is  Kölnben, Németországban, a Koelnmesse területén több százezer gamer rajongó gyűlt össze, hogy részt vegyenek az év egyik legjelentősebb buliján: újra itt a Gamescom! 340 000 látogatóval, 635 kiállítóval (88 országból) Európa legnagyobb gamer rendezvénye, látogatószám alapján a világ második legnagyobbjának számít. Egy ekkora rendezvényről természetesen a média sem hiányozhat, idén kb. 6000 újságíró volt jelen. Yuriko idén a Riot Games meghívott League of Legends cosplayeseinek csapatát erősítette, beszámolóját alább olvashatjátok:

A hangulat most is a „szokásosan” fantasztikus volt, de ez a rendezvény jellegéből is adódik. Számos hatalmas csarnok, rengeteg cég, színpadok, fények, hírességek, stb. – és természetesen rengeteg játék, újdonság, a legújabb technológiák bemutatása, számos kiegészítő programmal támogatva. A legtöbb standnál nem csupán a játékok egyszerű kipróbálására volt lehetőség, a különböző feladatokat teljesítőket (bizonyos boss legyőzése az adott játékban stb.) plusz extra ajándékokkal jutalmazták.

Ami nekem továbbra is nagyon tetszik, az a díszletek és fények által teremtett hangulat, bármely játékról legyen is szó 🙂

image067_resized image113_resized image033_resized image097_resized

image165_resized  image072_resized new053_resized

new082_resized  new121_resized new061_resized

image047_resized image052_resized image074_resized

Személy szerint engem elsősorban a Square Enix, azon belül is főleg a FINAL FANTASY XIV – A Realm Reborn érdekelt (éveken keresztül játszottam a Final Fantasy XI-el, amit a XIV követett), ami most szép nagy standot kapott, ráadásul két helyen is zajlottak a programjaik.  Szombaton sikerült elcsípni egy fotóra a játék producerét, Yoshidát is, aki éppen autogram osztást tartott.

image041_resized image346_resized

Nem volt meglepetés, ismét hatalmas területet fedett le a BLIZZARD, játékokra lebontva, újra rengeteg díszlettel, kiállításokkal, stb.

image091_resized image088_resized image094_resized

blizzard image076_resized

A folyosókat egyébként idén jobban próbálták tehermentesíteni, ami azt jelentette, hogy amennyiben a tömeg vészesen feltorlódni látszott, a csarnokok felé haladók „sávját” az épületen kívülre terelték, akik így külső téren haladtak tovább.

image039_resized image038_resized

Számos egyéb cégre és játékra kitérhetnék még, de a lista túlságosan is hosszúra nyúlna, a rendezvény minden egyes részletét is nehéz lenne bemutatni, ezért inkább csak néhány dolgot ragadnék ki, a többit pedig képekben. 😉

Riot Games – League of Legends

Amire most külön is kitérnék, az a Riot Games – League of Legends részleg, többek között azért is, mert meghívott cosplayesként vettem részt a Riot programjaiban, így ezen a részen viszonylag sok időt töltöttem.

Az előző évhez ami számomra látványosabb különbség volt, hogy a Riot többszörösére növelte a bérelt területet. Míg tavaly egyetlen, ám viszonylag nagy színpaduk volt, addig most a fél 8-as csarnokot kibérelték (ilyet eddig max. a Blizzard-tól láttunk).

Külön színpadon pörögtek  a LoL meccsek, ahol a közönség egy nagy lelátóról szurkolhatott, egy másik – díszletekben gazdag – színpadon a cosplay, interjúk, és vendégek programjai zajlottak. Minden napra jutott egy „Cosplay Parádé”, ami lényegében egy cosplayes felvonulást takart a színpadon – erre bárki szabadon jelentkezhetett, akárcsak a szombati cosplayversenyre. A terület többi részén számos díszletet, fotófalat, dekorációkat állítottak fel, a fal mentén pedig kiállítás kapott helyet (LoL concept artok, karakter tervek, stb.).

image170_resized image176_resized image291_resized

image058_resized image244_resized image285_resized

Nagy hangsúlyt kaptak a különféle rajongói tevékenységek. Két darab díszletekkel felturbózott pultot állítottak fel a meghívott cosplayesek és rajzolók számára. Az egyik pultnál az érdeklődők élőben nézhették hogyan dolgoznak a cosplayesek a jelmezeiken, míg a másik pultnál időbeosztásuk szerint lehetett találkozni és kérdezni a cosplayes vendégektől, illetve ennél a pultnál kaptak helyet a grafikusok, rajzolók is. A meghívott cosplayesekről a grafikusok képeket készítettek – ehhez kb. 45-50 percet kellett modellt állni – majd ezeket a képeket mind a modell, mind a rajzoló aláírta, és nyereményként kiosztásra kerültek a rajongóknak.

A rajzolásnál rólam a képet Ayanor készítette, aminek azért is örültem, mert a meghívott rajzolók közül az ő képei tetszettek legjobban. A Riot ígért egy jó minőségű fotót a készített rajzról, amit még  nem kaptunk meg (kiindulva abból mi szervezők egy-egy Mondocon után hogy érezzük magunkat, nem is csodálom hogy nem jutottak még el idáig), de lesifotóm van a munkafolyamatról.

new109_resized new108_resized

new084_resized image062_resized

A Riot igyekezett megkönnyíteni a dolgunkat, így meghívott cosplayesként használhattam a külön a mi részünkre kialakított öltözőt, melyhez egy saját zárható szekrényke is járt. Ráadásul a belépésre jogosító kártyát és a szekrény kulcsát a rendezvény teljes idejére megkaptuk, még akkor is, ha nem minden nap dolgoztunk a Riot standnál.

A LoL cosplayesekre a Riotosok különösen figyeltek. Pl. ha egy cosplayes szerette volna használni a fotófalat és az előtte lévő díszleteket, de sokan ücsörögtek rajta (ami szinte állandó jelenség volt), akkor néhány Riotos kérés nélkül, azonnal odament, és arrébb terelte az embereket. Emellett naponta egyszer egy hivatalos Riot fotós bármely LoL cosplayesről készített képeket, segített a pózokban stb. – ezeket a fotókat a hivatalos honlapon lehet napi bontásban megnézni.

image260_resized image262_resized

new106_resized new076_resized new079_resized

Aki esetleg beleunt volna a játékok kipróbálásába, vagy csak egy kis szünetre vágyott, számos egyéb helyszín és tevékenység közül válogathatott. Ezek közül csak néhány lényegesebbet emelnék ki, különben a beszámoló túl hosszúra nyúlna.

Cosplay Village

A Cosplay Village területén gyűlt össze a legtöbb cosplayes. Tegyük hozzá, ez volt a legbiztonságosabb hely számukra, a csarnokok között, illetve a csarnokokban akkora tömeg mozgott, hogy a jelmezekre nézve „életveszélyes” volt csúcsidőben kimozdulni (könnyen néhány sérült cosplay darabot eredményezhetett).

A Village egyébként  saját színpaddal rendelkezett, itt szinte csak cosplayes programokkal találkozhattunk.

image029_resized new090_resized new091_resized

new006_resized new095_resized new111_resized new060_resized new115_resized

Számos háttér, fotófal, pihenő részleg állt itt rendelkezésre. Kimondottan hasznos és ügyesen kialakított volt a cosplay javítórészleg, mely egy elkerített kis területből állt, kb. 4 asztallal, szerszámokkal, és egy szabadon használható varrógéppel. A cosplayesnek nem kellett egyedül megbirkóznia a problémákkal, néhány fős személyzet várta, hogy miben kell segíteni. Egy kisebb ragasztás ereéig nekem is be kellett térnem ide, amikor a tömegben megrántották a páncélom egy részét – az itt dolgozó segítők azonnal rendelkezésre álltak, nem kellett csinálnom semmit, csak megmondani mit és hogyan, és már javították is.

new008_resized new007_resized

Fáradt cosplayesek, cuccok szanaszét a földön, illetve „let me take a selfie” hangulat 😀

new099_resized image320_resized new117_resized

Retro Játék részleg

A név elárulja miről is van szó. Aki még találkozott annak idején Atari-val, Commodore 64-gyel, az első verziós SEGA és Nintendo gépekkel, stb., az jó helyen járt egy kiadós nosztalgiához. Az érdeklődők asztaloknál, vagy a földre helyezett kényelmes párnákon, babzsákokon nosztalgiázhattak.  Vitrinekben több gépet és játékot kiállítottak, és még egy Atari ill. Commodore gép belsejébe is belenézhettünk. Az ember azt gondolná hogy szinte csak az idősebb korosztály képviseltette itt magát, ennek ellenére meglepően sok volt a fiatal is.

new074_resized new065_resized new071_resized

new075_resized new066_resized new068_resized new034_resized

Ugyan ebben a csarnokban kaptak egyébként helyet az autómodellezők is, illetve egy mini állás- ill. tanulmányi börze, ahol különböző cégek és iskolák hirdették a játékokkal, játékfejlesztéssel kapcsolatos állásokat, tanfolyamokat, stb. Aki tehát ebbe az iparágba szeretné belevetni magát, de nem tudja hol kezdjen hozzá, itt nagyon jó helyen járt.

De ezen kívül volt még a szimulátoroktól kezdve a táncpadon át minden, volt miből válogatni 🙂

new073_resized new072_resized new063_resized

Természetesen egyetlen rendezvény sem maradhat árusok nélkül, ez alól a Gamescom sem volt kivétel. Sőt, még magyar boltosokkal is találkoztunk (meg is lepődtem amikor rámköszöntek, hogy „na itt is lehet ismerős magyar arcokat látni” 🙂

  new043_resized new042_resized new041_resized

new044_resized image010_resized new039_resized new038_resized

Ezen kívül számos büfé kínálta erősen túlárazott üdítőit és ételeit a csarnokokban kialakított szigeteken, vagy a belső köztes  udvarokon.

Millióegy dolgot lehetne még mesélni, illetve mutatni, de úgysem tudnám teljes körűen bemutatni ezt a rendezvényt, ezt egyszer legalább élőben látni kell 🙂 Nekem volt szerencsém másodszor ellátogatni rá, és remélem jövőre is sikerült, aki teheti próbálja ki, mindenképpen megéri!

Hajrá Gamescom 2015! 😉