A papírmasé azt hiszem a cosplay egyik legalapabb technikája, főleg hogyha páncélkészítésről van szó. Szerintem mindenki ismeri a módszerét, és a legtöbbet tapétaragasztót használnak hozzá. Én szeretnék most bemutatni egy sokkal egyszerűbb, olcsóbb és környezetbarátabb ragasztót: a csirízt.
Az általános iskolás rajzszakkörök kedvence, a maszikolós, könyökig benne levős, tapicskolós csiríz elmaradhatatlan eszköze volt az iskolámban a papírmasénak. A cucc pontosan nem tudom honnan jön, és ki találta ki, a lényege hogy egyszerű, nem mérgező és poén vele dolgozni. Az egész vízből és lisztből áll amit fel kell főzni. Előnye, hogy kézzel lehet benne turkálni, teljesen szagmentes, és nem kell hozzá semmilyen védőfelszerelés.

Elkészítés:

Mi sem egyszerűbb: kell egy bögre víz (kb. 2-2.5 dl) meg két-három jól megpúpozott teáskanál liszt. Ezt össze kell keverni csomómentesre eldolgozni, majd két percre feldobni a tűzre. A cucc folyamatos kevergetés mellett megopálosodik, és megsűrűsödik. Érdemes krém állagúra főzni a dolgot, majd egyszerűen levenni a tűzről. Készen is vagyunk.

Felhasználás:

Van aki szereti kihűlni hagyni a masszát, van aki frissen és melegen használja fel, mert hogy szerinte akkor a legjobb. Szerintem tök mindegy, hogy hagyjuk-e állni vagy sem, bármikor használható. A munkához nem kell semmilyen segédeszköz, nyugodtan kézzel belenyúlhatunk a cuccba és kenhetjük, sőt, még megkóstolni is meg szabad, bár szerintem elég vacak íze van…

Tárolás:

Ha kifőztünk egy nagyobb mennyiséget (a fent leírt elég sok), hűtve nyugodtan el lehet rakni egy dobozban. Nekem eddig legtovább másfél hetet bírt ki a cucc avasodás nélkül, onnan lehet tudni ha megromlik, hogy kezd szaga lenni. Az állástól előfordulhat hogy kicsit összeesik, levet ereszt a dolog, de ha még nincs szaga, keverjük csak újra össze a cuccot, és lehet vele dolgozni.
Egyre kell figyelni: ne hagyjuk beleszáradni a csirízt az edénybe. Nem mintha lehetetlen lenne kiáztatni és kisikálni belőle, de azért nagy meló. Inkább még frissen mossuk el az edényeket!
Hát, durván ilyen egyszerű a csiríz. Remléem valakinek hasznára váltam ezzel a kis leírással, nyugtan tessék kipróbálni, én imádok könyékig ázni benne. 🙂