Írta: Yuriko

Mindig is szerettem a tematikus rendezvényeket ahol egy téma, egy adott világ stílusa, hangulata, története köré építik fel a szervezők az eseményt és a programokat, a résztvevők, árusok, előadók pedig ruhájukkal, portékájukkal, viselkedésükkel járulnak hozzá a hangulathoz. Most egy olyan rendezvényt szeretnék bemutatni nektek, amely bár nagyon messze van, mégis érdemes vetni rá egy pillantást (ha máshogy nem, hát fotókon és videókon keresztül).

WASTELAND WEEKEND
Fotók: Mario Anzuoni/Reuters (International Business Times)

Minden 2010-ben kezdődött, amikor is pár száz Mad Max rajongó megszervezte az első bulival egybekötött találkozót a sivatag közepén – mely 2015-re 2500 fős rendezvénnyé nőtte ki magát.
A Wasteland Weekend szervezői a Mad Max világába kalauzolják az esemény résztvevőit. Kaliforniában, a Mojave-sivatag közepén építették fel a filmből is ismert zord, poszt-apokaliptikus világot – ahol nincs vízforrás, nincs áram, nincsenek modern berendezések, a társadalom pedig az összeomlás szélén áll.

A résztvevők jelmezt viselnek a 4 napos rendezvény teljes ideje alatt, sokan pedig átalakított Mad Max stílusú autóikkal érkeznek. A szervezők igyekeznek díszletekkel feldobni a hangulatot – ezek közül az egyik fő attrakció például a Mad Max filmben látható Thunderdome mása. Az ötleteket különböző, poszt-apokaliptikus témájú filmekből, videojátékokból merítik, de sok saját tervezésű díszletet is építenek. A szórakozás is garantált, a kempingezés, a jelmezek és díszletek élményét koncertek, tűzzsonglőrök, aréna harcok, táncosok, cserebere üzletelés, bár, poszt-apokaliptikus sportok színesítik.

Ahogy az egyik szervező, Karol Bartoszynski fogalmazta: „A Wasteland-ben nincsenek egyszerű nézelődők, itt mindenki résztvevő.”

Míg vannak akik egyedül érkeznek, sok veterán látogató klánokba szerveződik. Ezek a klánok Amerika minden szegletéből, sőt, a tengeren túlról érkező embereket fognak össze, akik közösen dolgoznak (sokszor hosszú hónapokat) a tábori kiegészítőiken, különleges járműveiken. A szervezők ezeknek a klánoknak külön speciális helyet biztosít a táborban, ahol már nyitás előtt felállíthatják, kiállíthatják ezeket.

Mivel a helyszín viszonylag közel van Los Angeleshez és Las Vegashoz (2 illetve 3 órás út), idővel neves előadók, cégek, és természetesen a média is felfigyelt erre a rendezvényre. A szervezők viszont nem engednek be csak úgy bárkit a rendezvényre. Külön érdekesség, hogy még a médiától is megkövetelik, hogy amennyiben a stábjuk forgatni szeretne a rendezvényen, nekik is jelmezekbe öltözve kell megjelenniük.

„Minden évben ez a varázslatos, menő, rozsdás, poszt-apokaliptikus város kiemelkedik a porból néhány napra, majd eltűnik. És minden évben egyre több és több ember számolja a napokat míg újra eljöhetnek és élhetnek benne.” – Chilson

Érdemes megnézni ezt a nagyon hangulatosra sikerült videót is a rendezvényről:Infók:
Név: Wasteland Weekend
Időpont: minden évben, szeptemberben
Helyszín: Mojave-sivatag (Kalifornia)
Látogatószám: 2500 fő (folyamatosan növekszik)

Fotók:
Mario Anzuoni/Reuters
International Business Times