Magyarországon, ha meghallja valaki, azt a szót hogy kigurumi, rögtön a pizsamára asszociál. De ez ennél sokkal több. Jelmezt jelent, amely bármelyik jelmez fajtára érvényes. Ennek az egyik változata az animegao kigurumi (animegao jelentése anime-arc).

Azért alakult ki ez az irányzat, hogy a különböző előadásokban a színészek minél jobban hasonlítsanak a megszemélyesített anime vagy manga karakterekre. Japánban nagyon közkedveltek az ilyen előadások. A gyerekek nagy átéléssel szurkolnak a kedvenc szereplőjüknek. A karaktereket megszemélyesítő embereknek egyáltalán nem egyszerű. A maszkból nem lehet túl sokat látni, így előfordul, hogy elesnek vagy leesnek a színpadról. Ha ilyen történik a színészek bámulatos gyorsasággal visszaállnak a helyükre , mintha mi se történt volna folytatják az előadást. Az elején csak a színházak gyártottak ilyen fajta kigurumikat. Manapság már egyre több gyártó van nem csak japánban, hanem külföldön is. Ezért már nem csak hivatásos előadókkal lehet találkozni, hanem cosplayerekkel is. Hostess-ek és modellek mellett az emberek hobbiként is hordhatják az animegao kigurumit. A hivatásos előadók nagy része nő, még ha férfi karaktert is kell eljátszania. A kigurumi cosplayerek 95%-a férfi és 5%-a nő, annak ellenére, hogy a legtöbb női karakter.

Az animegao kigurumi teljes mértékben követi az anime és manga karakterekre jellemző kinézetet, de van egy másik változata. A doll kigurumi ettől eltérően inkább az élő baba külsejét jeleníti meg. Ami mind a két változatnál azonos az, hogy egy második bőrt (hadatai) viselnek. Ez segít abban, hogy a bőr és a maszk színe ugyan olyan legyen, illetve a csontos részeket és a kilátszó ereket elfedje, így segítve a tökéletes megjelenést.

De mint mindennek ami japán, ennek a műfajnak is megvannak a szigorú szabályai.
• Csak olyan helyen veheted le a maszkot, ahol csak és kizárólag a segítők vannak jelen.
• Mindig legyen egy segítőd, handlered
• Maszkban nem szabad megszólalni
• Vigyázz a gyerekekre
• Csak a karakteredhez illő dolgokat csinálhatsz, viselhetsz
• Ne tegyél törvénytelen dolgokat maszkban
• Vegyél fel alsóneműt, mivel elég furcsa látványt nyújthat, ha lehajolva csak a hadatai látszik.

Sajnos Magyarországon, ahogy tapasztaltam az első szabályt szinte lehetetlen betartani. Míg más országokban mindig akad olyan terület, ahová gyorsan behúzhatják az éppen rosszul levő vagy fáradt kigurumi performert, vagy van a közelben hely, ahová elvonulhat, addig hazánkban nincs ilyen. A rendezvényeken való átöltözés is elég nehézkes. Volt olyan, hogy a mozgáskorlátozott mosdóba kellett mennem, mert a segítőm a párom, így az öltözőbe nem engedtek be minket. Gyakran megyek ki messzire (vár, állatkert stb.), ahol egyáltalán nincs lehetőség az öltözésre, így már induláskor beöltözve kell beülnöm az autóba. Emellett még ha be is próbálnám tartani, ha valaki meglátja, hogy nem érzem jól magam, rögtön a maszkomat venné le.

Mivel nem lehet sokat látni a maszkból mindig lennie kell melletted egy segítőnek (handler-nek). Ő vigyáz rád. Tehát csak is és kizárólag olyan személy lehet, akiben megbízol. Oda kell figyelnie az út hibáira, az eléd kerülő akadályokra illetve, ha nem érzed jól magad, ő az, akihez fordulhatsz. A hadatai felvétele elég problémás, így abban is kell segítenie valakinek. Van, hogy egyik barátunk is elkísér fotózásoknál. Ilyenkor egyszerűbb a közlekedés, mert előre megy és utat nyit nekünk a tömegben. Illetve felvételeknél a párom a videózásra koncentrál, a segítő pedig irányít és mondja hol kell fordulnom az ismeretlen helyen, hogy ne essek el semmiben.
Gyakran kérdezik tőlem, hogy meleg-e a jelmez. Hát bizony meleg, de hozzá lehet szokni. Mikor meleg időszak van, többet kell inni, illetve jó ha kéznél van egy kis ventilátor. Emellett a hintőpor segít abban, hogy ne dörzsölődjön ki a bőrünk.

Írta: Mira Edafedd (Mira’s Dolls Kigurumi)

Képek forrásai:
@spidernatalie
@mirasdolls_kigurumi
@sailormoon_official

Folytatása következik:
Hogyan viselkedjünk egy kigurumi performer-rel?
Miből is áll az animegao kigurumi cosplay?
Megtetszett az animegao kigurumi. Hogy kezdjem el?