Mint azt sokatok már olvashatta, vagy különböző felületen találkoztatok vele, hogy a Cosplay.hu csapata ellátogatott az MCM London Comic Conra. Nagy lelkesedéssel és elvárásokkal vágtunk bele az utazásba és abba, hogy megismerjünk egy nagyobb volumenű külföldi rendezvényt. A versenyzőnk (Yuriko) és a kísérője (Gina) már a pénteki napon elfoglalta az Euro Cosplay (továbbiakban EC) szállást. Azt követően bejárták a helyszínt. A díszletek a helyükre kerültek és elkezdett körvonalazódni, hogy miként fog alakulni a fellépés a színpad méretének függvényében. A csapat másik része pedig egy kisebb metrózást követően elfoglalta a szállását. Olyan 50 percre voltunk az Excel-től ami házat adott az MCM Comic Connak. Egy hatalmas rendezvény központot kell elképzelni. Ez akkor realizálódott bennünk amikor Google Street View-n is sok időbe telt az egyik pontjáról a másikba elgyalogolni.

A csapat egyik fele Press jeggyel látogatta meg a rendezvényt, így lehetőségünk nyílt hamarabb bemenni és felmérni a terepet. A sorban álló tömeget látva elcsodálkozott az ember, hogy vajon menyi időt kell még a többieknek várakoznia. Rendkívül ügyesen oldották meg a beléptetést gy hamar sorra kerültek a többiek és együtt élvezhettük egymás társaságát.
Az első gondolat, ami az ember fejébe ötlik, hogy „hűha”. Hatalmas tér, ami rengeteg kiállítóval, árussal és különböző hírességekkel volt megtöltve. Hosszan kígyózó sorok övezték a színészeket, szinkronhangokat rendezőkét, valamint egyéb filmes/képregényes ismert embereket. Egy tőlük nem messze lévő bódénál dedikáló jegyet lehetett váltani, majd némi sorban állás után személyesen is találkozhattunk az általunk kiszemelt hírességgel.
A délelőtt folyamán zajlott le az EC zsűrizése. Azt követően, ahogy a Twitch bejelentkezésünk is láthattátok kicsit összegyűlt a csapat körül járni a rendezvényt. Rengeteg jobbnál jobb cosplay-el találkozhattunk. Igyekeztünk mindent, minél részletesebben megörökíteni. Sajnos a kicsiny ember létszámból adódóan minden panelen nem lehettünk ott, de amire büszke vagyok, hogy eljuthattam rá az az Anthony Mackie vel lezajlott panelre. A műsorvezető némi konferálást követően beszélgetett Anthony-val majd a közönség két sorba rendeződött és felváltva lehetett kérdezni őt. Igazán érdekes személyiség. Jelenleg a Bosszúállók hadát gyarapítja, mint a Falcon, emellett a nyolc mérföldben is szerepelt Eminemmel együtt. Akiket érdekel a teljes panel hamarosan megtekintheti a CosplayTV csatornáján.

A panelt követően már rohantunk is át a nagyszínpadhoz ahol hamarosan kezdetét vette az EC döntője. Nagyon erős mezőnyre számítottunk hiszen itt a „nagyok nagyjai” versenyeztek egymással. Az elvárásnak eleget téve rendkívül jó és változatos cosplay-eket tekinthettünk meg. Nagy lelkesedéssel vártuk, hogy Yuriko is színpadra lépjen, mindannyian szorítottunk neki. A színpad elsötétül, előkerülnek a díszletek és látni a buzgó segítőket, akik az összes színpadi díszletet a helyére pakolják. Még egy utolsó nagy sóhaj mikor Yuriko már a színpad szélén áll és várjuk, hogy felcsendüljön a zenéje. A fellépésének a teljes anyagát és a többi fellépő műsorát az alábbi linken találjátok. Mind le voltunk nyűgözve a show-val kapcsolatban. A színpad oldalánál vártuk a többi versenyzővel az eredményhirdetést. Hosszas tanakodás után a zsűrinek sikerült is dűlőre jutnia a zsűri kedvencét és az első három helyezettet illetően. Sokakat meglepett az általuk első három karakternek kihozott jelmez és fellépés.
A versenyt követően még annyi időnk maradt aznapra, hogy összeszedje mindenki a kabátját, ruháját, cosplay-ét és fotós / egyéb technikai felszerelését. Ezután a csapat még ellátogatott egy helyi étterembe. Mindenki fáradtan és rengetek élménnyel telve érkezett vissza a szállásra.
A vasárnapi napon már újult erővel vágtunk bele a fotózásba és a videózásba. Megannyi különféle programmal találkozhattunk a rendezvényen, ahogy ezt már az előbbiekben is taglaltam. A szuperhősök és különböző karakterek bőrébe bújhattunk, fotózkodhattunk életnagyságú Hulk, Amerika kapitány, Vasember és még sorolhatnám szobrokkal. A Black Panther film jelmezei például egytől egyig ki lettek állítva. Hazárd megye lordjai ikonikus autóját is meg lehetett csodálni a kiállító terem egyik szélén. A bevásárolni vágyó fanoknak is kedvezett a rendezvény mivel „szinte” bármilyen filmes, gamer & geek cuccot lehetett vásárolni minden mennyiségben. Különféle éttermek és étkezési különlegességekkel találkozhattunk egészen a tradicionális japán/kínain át a világ különböző részéig.

A mai napon a Sherlock Holmes-ból is ismert színésszel Andrew Scott-al volt egy panel a Platinum Theatre-ben. A Sherlockban James Moriarty-t alakítja, de a 007-es James Bond filmekbenés a Ryan közlegény megmentésében is szerepelt. A filmek mellett színházban is játszik, nemrégiben például ő alakította Hamletet. A közönség szintén két sorba rendeződött és egymás után tették fel a kérdéseket, amiket meg is válaszolt nekik a híres színész.

Rohantunk is át a másik pavilon végében található nagyszínpadhoz ahol hamarosan kezdetét is vette a helyi cosplay verseny. A hagyományukhoz híven a legfiatalabbal kezdtek. Egy nyolcéves kis srác a pókemberből öltözött be, mint Doctor Octopus és meg kell hagyni, hogy igen megnyerő munkát mutatott fel. A többi versenyző között is volt néhány igen kiemelkedő alkotás. A versenyről készült videót megtaláljátok a Youtube csatornánkon. Az eredményhirdetést követően mindenki összepakolt és elindultunk vissza a szállásra szusszanni egyet és véleményt cserélni a zsűri által helyezést elértekről mindkét kategóriában. Némi tanakodás után a csapat megindult bevenni a város és valamit vacsorázni. Az útjaink külön váltak a vacsorát követően mert a csapat egyik fele meglátogatott egy addigra törzshellyé vált tradicionális angol pub-ot. A kint létünk többi részét város és múzeum nézéssel töltöttük. Ha további részletek és képek érdekelnek akkor látogass el a cosplay.hu-ra és keresd az ehhez kapcsolódó cikkeinket.


Veres Geri