„War, war never changes…” 1997-ben hangzott fel először az azóta már kultikussá vált mondat, és indult világhódító útjára a Fallout sorozat, mely napjainkig összesen 4 folytatást ért meg. Az egyre kevésbé alternatívnak tűnő jövőben a világ nemzetei továbbra is az olajra és az uránra építik gazdaságukat, melyekből szépen lassan egyre kevesebb áll rendelkezésre, majd 2052-ben kitör a Nyersanyagháború. Az ENSZ felbomlik, az Európai Unió megtámadja a közel-keleti országokat, az USA-ban pedig járvány dúl. 2066-ban Kína elfoglalja Alaszkát, mivel már csak itt található olaj, ami 10 évig tartó állóháborúhoz vezet, miközben mindkét állam megszállja szomszédait, így lesz 2076-ban Kanada az USA része. 2077 januárjában az USA visszafoglalja ugyan Alaszkát, a győzelmet azonban csak rövid ideig élvezheti, ugyanis október 23-án kitör a Nagy Háború, mely csak két órán át tart, de az egész világot elpusztítja. Az sohasem derült ki, ki mérte az első csapást, de mivel a Szovjetunió és az európai államok is kilőtték a rakétáikat, a civilizáció elhamvadt a mindent elemésztű nukleáris tűzben, a Föld pedig pusztasággá változott.

 

Mivel az USA kormánya felkészült a csapásra, a Vault-Tec nevű cég 122 db, egyenként 1000 ember befogadására alkalmas Menedéket hozott létre. Az első rész főhőse egy ilyen Menedékben született, melyet terv szerint csak a háború után 200 évvel nyitnának meg, azonban a víztisztító chip meghibásodik, és mivel javítása vagy cseréje lehetetlen, a Felvigyázó parancsa szerint el kell hagynia a Menedéket, hogy egy másikat keressen. A világ azonban felismerhetetlenül megváltozott. A néhány békés közösség életét fosztogatók, supermutánsok, ghoul-ok, és mindenféle mutálódott lények keserítik meg… A történet további részét most nem kívánom ismertetni, az első két részt annak is erősen ajánlott végigjátszani, aki már a 3D-s korszakban nőtt fel, és kicsit szokatlan vagy túl egyszerű számára egy 2,5D-s döntött felülnézetes játék, mely még egy jobb 486-os számítógépen is el tudott futni. Aki mégis ragaszkodik a 3D-hez, annak ott van a Fallout 3 vagy a Fallout New Vegas, melyek minden RPG fanatikus igényét kielégíthetik. De azért kezdés előtt nem árt szólni a családnak, és az ismerősöknek, hogy jó néhány hétig nem leszünk elérhetőek, ugyanis mindkét epizód erősen addiktív és hosszú.

 

A milliós rajongótáborban nagyon sok ember kreativitását megmozgatta a játék. Az egyik legjobb csapat a Weyside Creation, mely 6 részes mini sorozatot készített a játék világára építve, jelenleg pedig a Kickstarteren gyűjtenek a második szezon finanszírozására. Érdemes megnézni a Youtube csatornájukat .

 

Eme hosszúra nyúlt felvezető után pedig térjünk rá a lényegre, szemezgessünk egy kicsit a Fallout-os cosplayekből. De ne feledjétek, war never changes…

 

01.jpg
Menedéklakó és NCR Ranger.
(cosplay: http://frauette.deviantart.com/
fotó: http://eminencerain.deviantart.com/ )