1994 tavaszán tíz lelkes fiatalember, akiket a kezdetektől összekötött az ókori kultúra és történelem iránti érdeklődés, valamint a sportok, elsősorban a küzdősportok szeretete, megalapította Egyesületünket, a Collegium Gladiatoriumot. Az Egyesület legalapvetőbb céljaként tűztük ki, hogy a római gladiátorok fegyvereit, felszerelését, küzdőstílusát nem csak a saját örömünkre igyekszünk tanulmányozni és feleleveníteni, hanem közérthető formában, látványos előadások keretében a nagyközönségnek is bemutatjuk.

Edzéseinket hetente kétszer, tornateremben tartjuk, ahol az újoncok magasabb rangú gladiátorok, tapasztalt mesterek keze alatt gyakorolhatják a kardforgatást, a lándzsavívást, vagy a hálóvetést. 20 év alatt nem csak Magyarországon, hanem Európa számos arénájában, hagyományőrző fesztiválján is bemutattuk már tudásunkat. Harcoltunk Spanyolország, az Egyesült Királyság, Németország, Horvátország porondjain, küzdöttünk Ausztriában, Szlovákiában és Romániában is. Legkedvesebb közönségünk mégis itthon Szombathelyen, a minden évben megrendezett Savaria Karneválon fogad minket – ide szinte hazajárunk.

Fellépéseinken képzeletbeli időutazásra hívjuk nézőinket, amelyen a gladiátorjátékokat igyekeztünk úgy rekonstruálni, ahogy azok feltehetőleg az ókorban is zajlottak. Célunk még a korabeli kultúra, vallási szokások ismertetése, nagyobb fesztiválokon pedig a gladiátorok mindennapi életének bemutatása a táborképen keresztül. Csapatunk rekonstruált római katonai sátorral és annak berendezéseivel is rendelkezik, ahol a rendezvények idejére a tagok otthon felejtik a XXI. század rohanó egyhangúságát és pár napra gladiátorokká változva élik életüket.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/CollegiumGladiatorium
Weboldal: http://www.gladiator.hu/