A készülődést sosem lehet eléggé korán elkezdeni (ez a cosplay alapmondata is lehetne), igaz ez a szervezőkre és a versenyzőkre egyaránt. Noha a Sakuracon még 4 hónap múlva lesz, de gondolom sokakat érdekel, hogy a cosplayverseny kapcsán mi is várható. Nos…


Ami nem változik:
– Marad a Craftmanship és Performance szombat-vasárnap leosztás.
– Performance-on továbbra is 5 perc a limit.
– Mind a két főkategóriában lesz zsűrizés és közönségszavazás is.
– Az értékelés nem változik. Továbbra is maradnak a megszokott díjazási kategóriák
Craft: Legjobb Technika, Legjobb Kosztüm, Legjobb Csoport, Legjobb Veterán, Legújabb Felfedezett, Közönségkedvenc Egyéni és Csoportos.
Perf: Legjobb Egyéni és Csoportos Előadás. Legjobb Komikus Előadás, Legjobb Koreográfia, Legjobb Karakter Alakítás, Közönségkedvenc Egyéni és Csoportos.

És ami változik:
– Craftmanship-en új zsűrizési módszer lép érvénybe. A versenyzők egy külön teremben lesznek megtekintve, ahol immáron a zsűri tagjai fognak kérdezősködni.
– A craftmanship versenyzőknek a színpadon is meg kell jelenniük, 30-50 (csoportok esetén 40-80) másodperces zenére felvonulva mutathatják meg a ruháikat a közönségnek és a fotósoknak.
– Színpadon nem kell beszélni (nem kap mikrofont a versenyző). A ruha kapcsán a konferáló mondhat pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt.

Mivel a versenyig még nagyon sok idő van, ezért pár dolog még változhat a végleges versenykiírásig.