cpversenybanner_04.jpg

Az idei Sakuraconon 11. alkalommal kerül megrendezésre a
cosplayverseny! Ezúttal is két nagy kategória lesz, a kosztümkészítés
(craftmanship) és előadás (performance).



Kosztümkészítés (craftsmanship)

Itt, mint ahogy a kategória neve is mutatja (az angol szó jelentése: tökéletes kivitelezés, kiváló mesterségbeli tudás, stb.) a versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűbben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly. Egyénileg és csoportosan is lehet jelentkezni.

– Craftmanship-en új zsűrizési módszer lép érvénybe. A versenyzőknek a színpadi fellépés előtt egy külön teremben kell megjelenniük, ahol a zsűri megtekinti és értékeli a jelmezeket, illetve kérdéseket tesznek fel a készítésével kapcsolatban. Itt a versenyző mesélhet arról, hogyan készítette el a ruháját, mi volt benne nehéz vagy könnyű, hogyan oldott meg különböző problémákat, mennyit dolgozott vele.

– A craftmanship versenyzőknek a színpadon is meg kell jelenniük, szabadon választott zenére felvonulva mutathatják meg a ruháikat a közönségnek és a fotósoknak.

– A zenék hossza:
Egyéni:                30-60 másodperc
Csoport, 2-5 fő:    40-100 másodperc
Csoport, 6-9 fő:    50-140 másodperc
Csoport, 10-12:    60-180 másodperc

– Színpadra csak az a versenyző léphet aki, a zsűri előtt megjelent!

– A színpadra vonuláskor bejátszott zenét mindenki maga tölti fel a regisztrációja során. Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik (pl. az anime főcímzenéjéből egy részlet, vagy háttérzene – de lehet teljesen szabadon választott is).

– Színpadon nem kell beszélni (nem kap mikrofont a versenyző).
A jelmez kapcsán a konferáló mondhat pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt.

– Kizáró indok lehet, ha valaki nem létező animéből/mangából/játékból választ magának karaktert (a címet és a karakter nevét mindenképpen meg kell adni), vagy ha a ruhája sérti a jóízlést.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a regisztrációnál a karakterről feltöltött kép nem lehet fanart! Csak hivatalos képpel tudunk elfogadni nevezést. Mivel ebben a kategóriában az egyik fontos cél a karakter ruhájának minél tökéletesebb visszaadása, így a színek is lényegesek, ezért a karakterről feltöltött képnek színesnek kell lennie!

A kosztümöket elsődlegesen a zsűri fogja értékelni, és a következő díjak kerülnek kiosztásra:

Fődíjak:

*Legjobb kosztüm
A leglátványosabb, legszebb kosztüm. Feltétele, hogy az összhatás minél jobban hasonlítson az eredeti karakterre.
– Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.

*Legjobb technika
Legjobb megoldás díjazása, legötletesebb technika, legélethűbb kosztüm.
– Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.

*A legjobb csoport
A legjobb, leglátványosabb csapat, együttesen díjazva.

Különdíjak:

*Legjobb veterán
Akik már nyertek cosplayversenyt craftmanship kategóriában (azaz a 2008-as Conok craftmanshipes díjazottjai, illetve akik korábbi Conokon dobogós helyezést értek el craftmanship kategóriában), azokat a zsűri külön értékeli (sokkal szigorúbban).

*A 2009-es SakuraCon új felfedezettje
A legjobb olyan versenyző, aki még soha nem ért el hivatalos cosplayes dobogós helyezést craftmanship kategóriában.

*A közönség kedvence – Egyéni

A közönség ezúttal is megválaszthatja a maga kedvencét. A legtöbb közönségszavazatot kapott egyéni versenyző kapja ezt a díjat.

*A közönség kedvence – Csoportos
A legtöbb közönségszavazatot kapott csoport kapja ezt a díjat.

Előadás (performance)

Aki ebben a kategóriában kíván versenyezni, annak a feladata az adott szereplő minél pontosabb (vagy szórakoztatóbb) eljátszása lesz. Természetesen az élethű ruha itt is előny, de a kosztümkészítéssel ellentétben itt az értékelést erősen befolyásolja az is, hogy hogyan alakítja a versenyző az adott szereplőt. A színpadon is folyamatosan a szereplőt kell játszania: azaz úgy kell beszélnie és viselkednie, mintha ő lenne a választott karakter. Természetesen egy rövid jelenetet is eljátszhat vagy eljátszhatnak, mivel egyénileg és csoportosan is lehet nevezni.
Megkérünk mindenkit, hogy az előadások legyenek kultúráltak (obszcén szavak és jelenetek esetén az előadást megszakíthatjuk), gondoljon mindenki arra, hogy a teremben fiatalkorúak és szülők is lesznek!

– Az előadásra maximum 5 perc áll a versenyzők rendelkezésére, és aki túllépi ezt a határt, azt kizárjuk a versenyből, mindenféle további indoklás nélkül!

– Színpadon ne szemetelj, vagy takaríts magad után!

– A jelentkezéskor a versenyzőknek kötelezően kell adniuk egy rövid leírást az előadásról. A dokumentumnak tartalmaznia kell:
– Az anime(k)/manga(k)/játék(ok) címét
– Az előadásban szereplő karakterek neveit
– Az előadás műfaját (tánc, paródia, bűvésztrükk, stb.)
– Az előadás rövid leírása, tartalma
– Az előadás várható időtartama

Itt is zsűri fogja pontozni a versenyzőket, és a következő díjak kerülnek kiosztásra:

Fődíjak

*A legjobb egyéni előadás
Összességében a legjobb egyéni előadás. Fontos, hogy aki egyéniben indul, az nem vonhatja be a produkciójába sem a zsűrit, sem a konferálót, sem pedig másik cosplayest (egyedül megy fel és le a színpadról).

*A legjobb csoportos előadás
Összességében a legjobb csoportos előadás. Fontos, hogy a csoportok sem vonhatják be a produkciójukba a zsűrit és a konferálót.

*A legjobb alakítás és karaktermegszemélyesítés
Aki a legjobban játssza a karaktert, vagyis ismeri a karaktert és megpróbál minél jobban hasonulni hozzá mind viselkedésben, mind öltözködésben.

Különdíjak:

*A legjobb komikus előadás
A leghumorosabb, legviccesebb, legszellemesebb előadás (lehet egyéni és csoportos is).

*A legjobb koreográfia
Ebben a kategóriában a zsűri a színpadi mozgás ötletességét, egyediségét nézi elsősorban. Figyeli a mozgás összehangoltságát, hogy mennyire vannak az egyes emberek egymással szinkronban (ritmus, dinamizmus, koordinált mozgás), a koreográfia látványosságát, összetettségét (és akár a zeneválasztást is).

*A közönség kedvence – Egyéni
A legtöbb közönségszavazatot kapott egyéni versenyző.

*A közönség kedvence – Csoportos
A legtöbb közönségszavazatot kapott csoport.

A jelentkezés menetét és egyéb fontos információkat  majd az animecon honlapján találhatjátok meg, kérjük figyelmesen olvassátok végig!

A versenyre való jelentkezés elektronikus úton történik, mint eddig: a rendezvény honlapjának regisztrációs részénél kell jelentkeznetek. Fontos, hogy a regisztráció 2 héttel a Con előtt, 2009. május 1-én éjfélkor lezárul, így utána már nem lesz lehetőségetek jelentkezni, illetve a feltöltött képen vagy zenén változtatni!

A szervezők: Venom, Yuriko & Lyraevi