Eljött a tavasz, kezdődik a conos szezon, mi pedig összefoglaltuk nektek, hogy mi is várható 2014-ben. Lesznek dolgok amiket sok év után megváltoztatunk és sok olyan apróság is van, ami jelenleg tárgyalás alatt áll, így még nem beszélhetünk róla, de azért a fontosabb témákat érinteni fogjuk.

Mint azt észrevehettétek tavaly nyáron a Cosplay.hu weboldala leállt és csak egy hete sikerült újra elindítani. Sajnos itt nincs mit szépíteni, nagyon komoly technikai gondok léptek fel, melyeket egy teljes éven át próbáltunk megoldani. Az egyik legnagyobb problémát a spam-ek vagyis a kéretlen üzenetek jelentették, melyek a blogrészlegünket teljesen megfertőzték és százezres nagyságrendben szórták szét a reklámos vagy vírusos borzalmakat. További bonyodalmak voltak a galériánk frissítése, a cikk kezelő rendszer és a felhasználók átvitelével az új rendszerbe, ezekbe sajnos több webesnek is beletört a bicskája a hónapok során. A jó hír viszont, hogy elkészült az új weboldal, ismét használható, jelenleg olyan 80%-os kapacitással. Újra elérhető lesz 7 évnyi rendezvényes galéria és sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk innentől fektetni a photoshootokba. Mivel egyre több fotós csapat illetve stúdió érdeklődik a cosplayesek iránt, így itt is megpróbáljuk megkönnyíteni az egymásra találást. Továbbá lehetőség van saját cosplayes portfóliók, weboldalak létrehozására is a rendszerünkben. Látogassátok tehát szorgalmasan, a Facebook és a Youtube oldalunkkal együtt!

Természetesen 2014-ben sem maradtok cosplayverseny nélkül, idén is négy nagyobbat tervezünk, tavasszal áprilisban, nyáron július közepén, ősszel októberben és télen szokásosan decemberben. Viszont lesz változás a rendszerben, ami főleg a performance, vagyis az előadás kategóriát fogja érinteni. Mivel a performance-ok mennyisége és sajnos a minősége az elmúlt pár évben kicsit meggyengült, ami főleg annak tudható be, hogy szinte minden hónapra jut már egy cosplayes rendezvény, így arra jutottunk, hogy csak tavasszal és ősszel fogunk nagy performance versenyt hirdetni. Így bőven lesz időtök felkészülni.

Hasonló indokból az EuroCosplayt is áttesszük a Nyári MondoConra, mert szintén azt tapasztaltuk, hogy sokan nem tudnak időben felkészülni, így akik rohamtempóban próbáltak elkészülni a tavaszira, megnyugodhatnak, júliusig még van idejük elkészülni. Az EuroCosplay kapcsán sokan nem értették, hogy mi alapján megy az értékelés, itt egy fontos dolog van: előadás. Bizony nem szabad elfelejteni, hogy az EC egybe veszi a craft és perf kategóriát, így akik egyiket vagy másikat hanyagolják, pontlevonást kapnak.

Mint láthattátok már, egyre többen szponzorálják a versenyeinket, ezt tovább próbáljuk bővíteni, hogy minél több és értékesebb díjakat kapjatok. A Replika Shop és a Cool Gear már szinte rendszeresen több mint egy éve ad felajánlásokat a versenyeinkre, ezt szeretnénk hobbiboltokkal és fotós stúdiókkal, paróka boltokkal kibővíteni, plusz sokan kértétek, így rendszeresíteni fogjuk az ingyenjegyeket is a nyereményeknél a következő rendezvény kapcsán.

Persze a fotósokról sem feledkezünk el idén sem, sőt a megszokott fotópályázatokat bővíteni is szeretnénk, értékesebb díjazással és újabb kategóriákkal. Figyeljétek majd a kiírásokat! Idén is lesz “Így írtok Ti” pályázatunk, ahol a craftosok bemutathatják hogyan is készülnek a kosztümjeik, melyek közül a legjobbakat az olvasókkal megosztunk és természetesen jutalmazzuk is.

Sokan észrevehettétek már azt is, hogy a MondoConon megváltozott a jegyek forgalmazása. Az egynapos és a kétnapos jegyek össze lettek vonva és az eddigieknél is olcsóbban, 3500Ft-ért vásárolhatjátok meg, akár a helyszínen is! Akik csak egy napra jönnek azoknak egy pici drágulás ez, de akik mind a két napra vették a jegyet, azoknak ez a változás biztos tetszeni fog. A vidékiekre külön gondolva, a jegy mellé lehet kérni a szállást is, ami ezúttal egy Hostelben lesz (nem a régi tornateremben!).
A MondoConok mellett nem feledkezzünk el a kisebb rendezvényekről sem, szerencsére vidéken egyre több és több kezdeményezés van melyekre érdemes lesz odafigyelni, és megpróbáljuk újra beindítani a tavaly sajnos idő és helyszín hiányában elmaradozó Cosplay.hu partikat.

Reméljük idén is velünk tartotok és egyre többen jöttök el a rendezvényekre, öltöztök be és versenyeztek, fotóztok, buliztok velünk, mi már készülődünk 2014-re, tartsatok velünk!