A Cosplay.hu szervezésében és a Mangafan támogatásával ismét megrendezésre kerül a nyári szabadtéri cosplayverseny, természetesen továbbra is határok nélkül. Csatlakozz te is a több száz jelmezeshez, jelentkezz a versenyekre, fotóztasd magad, szórakozz és mutasd meg magad úgy, hogy mindeközben értékes díjakat és egy életre szóló élményt nyerhetsz! Öltözz be a kedvenc szereplődnek bármelyik filmből, animéből, videojátékból vagy szimplán találj ki egy saját (Original) jelmezt, nincs megkötés! Természetesen mint ahogy eddig is, így most is várjuk külföldi versenyzők jelentkezését is.

SZABÁLYZAT ÉS INFORMÁCIÓK


2014 Nyári Mondocon, július 19.

Email
: cosplay<kukac>mondocon.hu
Hivatalos facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/724306567629035/
A jelentkezés határideje: 2014. július 12. (szombat este éjfélig)

>>>> JELENTKEZÉS A VERSENYRE <<<<

A Jelentkezés menete

A versenyre való jelentkezés menete elektronikus úton történik. Fontos, hogy a regisztráció a Con előtt, 2014. július 12-én éjfélkor lezárul, így utána már nem lesz lehetőségetek jelentkezni, illetve a feltöltött képen vagy zenén változtatni!

 • Ha csoportos jelentkezésről van szó, akkor egyvalakinek kell elküldenie a regisztrációt. Ez a személy tudja majd feltölteni a képet, a zenét és a csapattagokat. Utólagos módosításokra email-en keresztül lesz lehetőség.
 • Továbbá a jelentkezés csak akkor érvényes, ha a versenyzők a határidőig érvényesen leadják!
 • A szervezők a jelentkezéseket ellenőrzik. Amennyiben a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, a szervezők email-ben fognak értesítést küldeni. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés leadását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!
 • Fontos! A csatolandó fájlok neve egyéni esetén a versenyző, csoport esetén a csoport neve legyen úgy átalakítva, hogy csupa kis betű legyen, az ékezetes betűk legyenek átalakítva ékezet nélkülire, a szóközök helyett aláhúzás legyen, a különleges karakterek ne legyenek benne, kivéve a kötőjelet.
  Fontos! A fájlnevek csak kis betűket, számokat, kötőjelet és aláhúzást tartalmazhatnak, kivéve a kiterjesztés előtti pont.
  Például: Mészáros Márta.jpg -> meszaros_marta.jpg
  B&W 2 – „Mindenki szereti a sütit!”.doc -> bw2-mindenki_szereti_a_sutit.doc

Fontos! A verseny szabadtéri színpadon lesz, ezért fénykérést nem áll módunkban teljesíteni!

1. Adatok felvitele
Az alapadatoknál meg kell adnotok a valós polgári neveteket és egy olyan email címet, ahol el tudunk titeket érni! A regisztrációnál meg kell adnotok a karakterek nevét, akit cosplayeztek, illetve az anime, manga, játék, film, regény, képregény pontos címét.

 • Aki az Original (vagyis saját készítésű/nem hivatalos) kategóriában szeretne indulni, az adja meg a karakter megnevezését (pl. „Félkarú rabló”)!
 • Tapasztalataink alapján a Citromail, Freemail, Yahoo és Hotmailes emailcímek nem megbízhatóak, ha ilyen címet adsz meg, akkor nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a szükséges visszaigazolásokat, illetve leveleket és sajnos a reklamációkat sem tudjuk ebben az esetben elfogadni!

2. Kép a karakterről
A kép útmutatóul szolgál mind a zsűri, mind a közönség számára, ezért fontos, hogy a lehető legjobban ábrázolja a karaktert, részletekkel együtt. Jó minőségű, nagyméretű képet töltsetek fel a karakterről.

 • Kosztümkészítés kategóriánál a képnek színesnek kell lennie, fekete-fehér képet nem fogadunk el! Ha lehet, teljes alakos képet töltsetek fel a karakterről, mivel az olyan képet, amin nem látszik megfelelően a karakter, szintén nem áll módunkban elfogadni. A kép lehet szerkesztett, több képből összerakott, de átszínezni tilos! Ha Original kategóriában indulsz, akkor a legcélszerűbb a karakterről egy ruhatervet feltölteni, de felrakhatsz valamilyen tájképet, vagy „hátteret”, ami illik a karakterhez.
 • Original kategóriánál engedélyezett a fekete-fehér kép is.
 • A képek felbontása minimum 800*600 pixel legyen, jpg formátumban. Az ajánlott, ideális fájl méret 1280*1024 pixel és maximum 1 mega.
 • Nagyobb létszámú csoportok esetén engedélyezett animált gif használata, amennyiben a karakterek nem férnek el egy képen (illetve ha nehezen lennének kivehetőek egy képre összezsúfolva).

3. Zene
A zenét a versenyre való regisztrációnál kell majd feltölteni mp3 formátumban. Fontos: a zenét azonnal indítjuk, amint a versenyzőket felhívjuk a színpadra! Hangosan játsszuk le, úgyhogy ha beszélni szeretnél alatta, akkor szerkessz bele csendet, vagy halkítsd le azon a részen, ahol beszélni fogsz, és úgy küldd el! Ha szeretnél előtte szünetet, vágd bele a zenébe! A helyszínen átadott zenét (CD-n, pendrive-on stb.) sajnos NEM áll módunkban felhasználni!

 • Kosztümkészítés kategóriában kötelező a zene feltöltése, erről pontos információkat a „Kosztümkészítés kategória” rész alatt találtok.

*A zeneszerkesztéshez segítséget a cosplay.hu weboldalon találtok.

Érvénytelen regisztráció esetén értesítünk titeket a hibáról email-ben.

_____________________________________________________________________

Jelentkezési korlát:
– Craftmanship: 30 egyéni és 20 csoport. (maximum 10 fő / csoport)
_____________________________________________________________________

Megkérünk mindenkit, hogy a jelentkezés leadását NE kapkodja el! A jelentkezést egyben kell elküldeni ezért többször is nézzétek át a fájlokat hogy megfelelnek-e a szabályzatnak!

Várólista is lesz azok számára, akik már nem fértek be: így, ha valaki visszamondja a nevezést, bekerülhettek helyette!

Még egy fontos kérésünk lenne: sajnos előfordulhat, hogy valaki nem készül el időben a jelmezzel, így nem tud részt venni a versenyen. Kérjük, ezt előre jelezzétek a regisztrációs rendszerben, vagy, ha az már lezárult, akkor e-mailben (cosplay<kukac>mondocon.hu). Ugyanis, ha ezt nem teszitek meg, más elől veszitek el a lehetőséget, hogy színpadra léphessen! Ez mindenkinek kellemetlen: a lemaradt versenyzőknek, a szervezőknek, a nézőknek, és nektek is.

 • Olyan ruhával, amellyel már egyszer nyertetek vagy jelölést szereztetek valamelyik Cosplay.hu által szervezett Craftmanship versenyen (pl. korábbi Mondoconok) értelemszerűen nem nevezhettek. Ha csak felvettétek a jelmezt, de nem értetek el eredményt Craftmanshipben, akkor semmi akadálya a jelentkezésnek!
 • Régebbi helyben-jelentkezős versenyeken vagy Performance és Eurocosplayen felvett kosztümökből szintén csak azokat zárjuk ki a versenyekből, amikkel már nyertetek!

Természetesen bárki nyugodtan beöltözhet versenyen kívül is!
Ha bármi kérdés vagy probléma merülne fel, bátran írjatok a cosplay<kukac>mondocon.hu címre valamint ajánljuk a www.cosplay.hu oldalt, ahol rengeteg gyakorlati tanácsot találhattok a jelmez elkészítésével, a kellékek megszerzésével, a szerepléssel, stb. kapcsolatban, és a versennyel kapcsolatos információk felkerülnek oda is!

Kosztümkészítés (craftmanship)

Itt, mint ahogy a kategória neve is mutatja (az angol szó jelentése: tökéletes kivitelezés, kiváló mesterségbeli tudás, stb.) a versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly. Egyénileg és csoportosan is lehet jelentkezni.

 • Kizáró indok lehet, ha a ruha sérti a jó ízlést.
 • Mivel ebben a kategóriában az egyik fontos cél a karakter ruhájának minél tökéletesebb visszaadása, így a színek is lényegesek, ezért a karakterről feltöltött képnek színesnek kell lennie!
 • A craftmanship versenyzőknek szabadon választott zenére felvonulva a színpadon mutathatják meg a ruháikat a közönségnek és a fotósoknak.

A zenék hossza
A színpadra vonuláskor bejátszott zenét mindenki maga tölti fel a regisztrációja során. Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik (pl. a főcímzenéből egy részlet, vagy háttérzene, de lehet teljesen szabadon választott is). A jelentkezés során a zenéket lehetőség szerint ellenőrizzük, de a szervezők nem vállalnak felelősséget a hibásan vágott vagy rossz minőségben feltöltött zenékért. Ha a zenék hossza meghaladja az előírt időkeretet, abban az esetben a jelentkezést visszautasítjuk.

 • Egyéni………………….. 30-60 másodperc
 • Csoport, 2-3 fő………. 40-100 másodperc
 • Csoport, 4-7 fő………. 60-120 másodperc
 • Csoport, 8-10 fő…….. 80-150 másodperc

A jelmez kapcsán a konferáló fog mondani pár mondatot, az alapján, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt. Ide írhat egy szellemes felkonferálást magának legfeljebb 2 mondatban a karakterről és a ruháról, amit a közönséggel szeretne majd megosztani.

A csoportoknál a jelentkezést csak úgy fogadjuk el, ha a karakterek azonos animeből / filmből vannak vagy a csoport egy központi, jól definiálható témára épül (pl. mindenki vámpír, miko, iskolás lány, stb… ebben az esetben lehet eltérő az anime).

A verseny menete

 • Délelőtt minden versenyzőnek meg kell jelennie a zsűri előtt! Aki ezt elmulasztja, az nem vehet részt a versenyen! Az öltözőknél a segítők fognak titeket eligazítani és a zsűri elé terelni.
 • A színpadra lépés előtt a konferálók fognak pár szót mondani a karakteredről. A feltöltött dokumentumok különbözősége miatt csak részben használjuk fel őket, hogy egységesen jelenthessük be a versenyzőket. A ruhakészítés módjáról a konferálók nem fognak beszélni, azt nektek kell elmondanotok a zsűri előtt.
 • A műsor divatbemutató jellegű, vagyis zenére felvonulsz és pózolsz a fotósoknak és a közönségnek 30-60 másodpercig. Ezt célszerű otthon mindenkinek elgyakorolni. Akinek nehézsége van vele, az keressen Youtube-on rá példát (a 2013-as tavaszi és nyári Mondoconon páran nagyon szép zenés felvonulást produkáltak).
 • Színpadon nem kell beszélni (nem kap mikrofont a versenyző).

Díjazás

A verseny során a zsűri több kategóriában oszt ki díjakat. A nyerteseket a programzárás előtti eredményhirdetés során jelentjük be és vehetik át a nyereményüket. Ha valaki nem tud megjelenni, hogy átvegye a nyereményét, akkor utólagos egyeztetés alapján fog eljutni hozzá a csomag.
A kiosztott díjak a helyszínen esetleg eltérhetnek a meghirdetettől, amennyiben túl kevés induló van az adott kategóriában.

Pontozási szempontok
1. Karakterhasonlóság

 • Az összhatás egyezik-e a benyújtott referenciaképekkel (ruha, frizura, cipő, stb.).
 • A versenyző milyen mértékben tudja külsejében visszaadni a karaktert.
 • A versenyző tartotta-e magát az eredeti képhez, vagy csak irányvonalnak használta.

2. Kivitelezés, technika

 • A ruha minden része el lett-e készítve.
 • Alapanyag választás: a versenyző milyen alapanyagokkal dolgozott, illetve azok mennyire illettek a jelmezhez.
 • Kivitelezés minősége (mennyire szépen dolgozott a versenyző az adott alapanyagokkal).
 • Részletek megvalósítása (mennyire figyelt a versenyző a részletekre, ezekből mennyit valósított meg).
 • Nem a jelmez mérete, hanem a minősége a döntő.

Legjobb Kosztüm
A leglátványosabb, legszebb jelmez. Feltétele, hogy az összhatás minél jobban hasonlítson az eredeti ruhára.
– Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.
Forrás: Anime, Manga, Videojátékok, amerikai vagy európai rajzfilmek (pl. Disney), élőszereplős Fantasy és Sci-fi filmek (Star Wars, Harry Potter, stb), Visual Kei, Dorama.

Legjobb Original kosztüm
A leglátványosabb, legszebb jelmez. Feltétele, hogy az összhatás minél érdekesebb, egyedibb legyen. A kosztümöt a versenyző tervezi és alkotja meg, a saját ötletei alapján.
– Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.
Forrás: saját tervezésű kosztümök: (de lehet valami alapja, pl. egy Tünde a Gyűrűk Urából), Dekora, Streetfashion, Lolita, stb.

A legjobb csoport
A legjobb, leglátványosabb csapat, együttesen díjazva.
– Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruhák, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.
Forrás: Anime, Manga, Videojátékok, amerikai vagy európai rajzfilmek (pl. Disney), élőszereplős Fantasy és Sci-fi filmek (Star Wars, Harry Potter, stb), Visual Kei, Dorama.

Legjobb technika
Legjobb megoldás díjazása, legötletesebb technika, legélethűbb kosztüm.
– Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.

A közönség kedvence – Egyéni
A közönség ezúttal is megválaszthatja a maga kedvencét. A legtöbb közönségszavazatot kapott egyéni versenyző kapja ezt a díjat.

A közönség kedvence – Csoportos
A legtöbb közönségszavazatot kapott csoport kapja ezt a díjat.

Fontos információk a versenyről

 • A con előtti 5 napban már semmilyen módosításra/kérésre nincs lehetőség (pl. lemondás, segítő kérés, stb.)! Ezért mindenkit kérünk, hogy az ilyen jellegű kéréseket legkésőbb a con-t megelőző vasárnap este 6 óráig juttassátok el hozzánk!
 • A versenyre való jelentkezés határideje után zenét vagy képet változtatni NEM lehet semmilyen módon. Ha utólag derül ki, hogy hibás zenét raktál fel, akkor sem áll módunkban javítani.
 • A versenyzőknek saját maguknak kell gondoskodniuk a jegyükről!
 • A cosplayversenyzőket előreláthatólag 9.30-tól fogjuk beengedni. Célszerű azért kicsit korábban érkezni. A jegyeiteket is itt vehetitek át, tehát nem kell a jelmezetekkel külön sorban állnotok.
 • A fegyvereket ezúttal sem vesszük el tőletek, de megkérünk mindenkit, hogy lehetőleg ne hozzon igazi fegyvert. (Lőfegyvereket és/vagy valódi szúró/vágó fegyvert a rendezvényre behozni szigorúan tilos! Kérjük ezeket otthon hagyni!)
 • A versenyszámokban nyílt láng vagy pirotechnikai eszköz használata szigorúan TILOS! Ezek használata a versenyből való kizárással jár!
 • A versenyben élő állat nem vehet részt! Az állatot a színpadra nem áll módunkban felengedni, a versenyzőt automatikusan kizárjuk a versenyből!
 • Ha szeretnél hozni magaddal valakit, hogy segítsen öltözni, akkor azt előre jelezd email-ben (cosplay<kukac>mondocon.hu és ne felejtsd leírni a nevét)! Viszont, csak olyan öltöztetőt engedünk be a cosplayes bejárón, aki indokolt is. Egy Misa-Misa vagy egy Kagome jelmezhez nem valószínű, hogy öltöztető kellene, szóval csak akkor szervezz magadnak öltöztetőt, ha a ruha olyan szinten komplikált, hogy egyedül semmilyen módon nem tudod felvenni. Gondoljatok arra, hogy az öltözőben sok más ember is lesz, szükség esetén ők is tudnak segíteni (pl. cipzár felhúzása hátul, stb.) A szervezőknek jogukban áll visszautasítani az öltöztetőt! Természetesen az öltöztetőnek is rendelkeznie kell érvényes belépővel. Az öltöztetőnek megegyező neműnek kell lennie a versenyzővel. Fiút nem engedhetünk be a női öltözőbe, vagy lányt a férfi öltözőbe!
 • Mindenki jegyezze meg a sorszámát, amit kap a versenylistában! (Hányadikként fog fellépni.)
 • A Craftmanship divatbemutató jellegű, vagyis zenére felvonulsz és pózolsz a fotósoknak és a közönségnek 30-60 másodpercig. Ezt célszerű otthon mindenkinek elgyakorolni. Akinek nehézsége van vele, az keressen Youtube-on rá példát (a 2013-as Mondoconon páran nagyon szép zenés felvonulást csináltak).
 • A színpadra lépésed előtt a konferálók fognak pár szót mondani a karakteredről. A feltöltött dokumentumok különbözősége miatt csak részben használjuk fel őket, hogy egységesen jelenthessük be a versenyzőket. A ruhakészítés módjáról a konferálók nem fognak beszélni.
 • Úgy időzíts, hogy a zenéd végére maximum egy rövid meghajlás legyen, mert azonnal konferálják fel a következő versenyzőt.
 • Ha bármiben is bizonytalan vagy akkor kérdezz meg egy ottani cosplaysegítőt.
 • Minden versenyzőről készül majd kép a verseny után. Ezeket a fotókat a rendezvény és a cosplay.hu fotósai készítik majd (akik a szabadtéren is kint lesznek), és később megtekinthetőek a cosplay.hu-n. Épp ezért, ne rohanj el a színpadra levonulás után, ott fognak várni a segítők, akik elkísérnek hivatalos fotósainkhoz. Közvetlenül a verseny után pedig nagy közös fotózás is lesz kinn, erről se maradjatok le!
 • Estefele lesz az eredményhirdetés és a díjátadó (kb. 18.00). Minden kategóriában 3 jelöltet hirdetünk, de csak 1 ember kapja meg a díjat, amit a színpadon kell átvennie. Ha valaki nyer, de nem tud jelen lenni a díjátadón, annak a díját postán küldjük el.
 • Ha valami kelléket kell felvinned az előadásodhoz, akkor azt előre jelezd a dokumentumban és a helyszínen is mondd, hogy mi kell és hova. A segítők a színpad mellett segítenek felvinni/lehozni a kellékeket.
 • Ha szemetelsz a színpadon, akkor mielőtt elhagyod a színpadot, szedd össze a nagyját. A segítők esetlegesen segítenek a takarításban.
 • Ne dobálj a közönségnek olyan tárgyakat, amik sérülést okozhatnak! (Finom a Mars csoki, de nem kellemes, ha az ember fejéhez vágják)
 • A konferálókat, a zsűrit vagy a közönséget nem vonhatod be a színpadi fellépésedbe. Lényeg, hogy meglepetésből senki se kapja ölbe a konferáló hölgyeket, vagy ne borítsa a zsűrire az asztalt (nem igazán értékeljük az ilyen akciókat és majdnem biztos, hogy kizárjuk a versenyből)!
 • A közönség türelme is véges, néha egy rövidebb, de csattanósabb színpadi felvonulás sokkal nagyobb sikert ér el, mint egy feleslegesen elhúzott. Erre figyeljen mindenki!
 • Fénytechnikára nincs lehetőség.

Gyakran Feltett Kérdések

Mielőtt kérdést tennél fel a szervezőknek, ajánlott a szabályzat alapos átolvasása, és ha ott nem találod meg a választ, akkor nézd át ezeket a kérdéseket:

k. Nevezhetek-e craftmanship-re fekete-fehér képpel vagy fanarttal?
v. Nem, csak hivatalos, színes képet fogadunk el. Kivétel az „Original” kategória!

k. Craftmanshipre kötelező zenét feltölteni?
v. Igen!

k. Jelentkeztem versenyre, de valószínűleg nem tudok elmenni, vagy a ruhám/előadásom nem lesz kész. Mit csináljak ilyenkor?
v. Jelezd a szervezőknek emailben, minél hamarabb. Gondolj arra, hogy ha listán maradsz, azzal másoktól veszed el a lehetőséget.

k. Küldtem levelet a szervezőknek, már 10 perc eltelt, és nincs válasz.
v. Türelem választ terem. Ez néha akár több nap is lehet (a szervező is ember valahol ^_^).

k. Milyen formátumban tölthetem fel a képet a jelentkezésemhez?
v. Csak jpg-ben. Arra figyelj, hogy kivetítőre megy, vagyis legyen minimum 800×600 és lehetőleg 4:3-as képarányú.

k. Milyen formátumban tölthetem fel a zenéket?
v. Mp3. (optimális: 128-192kbps, 44Khz)

k. Miért van létszámkorlát jelentkezésnél?
v. A versenyre limitált idő van, és a közönség sem tud 3-4 órát végigülni.

k. Honnan tudom, hogy bekerültem-e?
v. A szervezők elérhetővé fogják tenni a jelentkezők listáját, mely mindig frissítve lesz, így minden versenyző látni fogja hányadik a listán.

k. A cosplayversenyre nevezők számára biztosítanak belépőt?
v. Nem! A jegyéről mindenkinek magának kell gondoskodni! Kérünk minden versenyzőt, hogy a jegyét még időben biztosítsa! Csak azért mert valaki versenyző, nem áll módunkban soron kívül belépőt biztosítani!

k. mreit mnte at a csirek za uto n?
v. Sajnos szervező nem beszél újmagyar. Kéretik a kérdéseket emberi módon megfogalmazni.

k. Hol lesz a rendezvény és mikor?
v. július 19. Hungexpo.