nyari_cp_banner_02.jpg

A 2009-es nyári conon 12. alkalommal kerül megrendezésre a cosplayverseny! Ezúttal is két nagy kategória lesz, a kosztümkészítés (craftmanship) és előadás (performance).

Ezúttal a teljes szabályzatot az alábbi linkről tölthetitek le PDF formátumban
(pdf olvasó progi – .: link :. ).

A jelentkezés menetét az alábbiakban is olvashatjátok:

A cosplayversenyre való jelentkezés augusztus 3-án éjfélkor lejárt!


A versenyre való jelentkezés menete elektronikus úton történik: a rendezvény honlapjának (animecon.hu ) regisztrációs részénél kell jelentkeznetek. Fontos, hogy a regisztráció 3 héttel a Con előtt, 2009. augusztus 1-jén éjfélkor lezárul, így utána már nem lesz lehetőségetek jelentkezni, illetve a feltöltött képen vagy zenén változtatni!
A regisztrációs rendszerben találtok majd segítséget a jelentkezéshez. Amint lezárjátok a jelentkezést, mindenképpen kaptok visszaigazolást. Ha pár napon belül nem történik semmi, jelezzétek a [email protected] email címen!

– Ha csoportos jelentkezésről van szó, akkor egyvalakinek meg kell nyitnia a csoportot (ez a személy tudja majd feltölteni a képet és a zenét), a csoport többi tagja pedig a „Jelentkezés létező csoportba” pont alatt tud jelentkezni, kikeresve a listából a csoport nevét.
– Csoportoknál minden csapattagnak regisztrálnia kell a csoportba, a jelentkezés csak így érvényes!
– Továbbá a jelentkezés csak akkor érvényes, ha a versenyzők a jelentkezést a határidőig lezárják, tehát véglegesítik!
– A szervezők a lezárt jelentkezést ellenőrzik (jelentkezés állapota: elbírálás alatt), majd elfogadják (jelentkezés állapota: elfogadva). Amennyiben a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, a szervezők a jelentkezést visszautasíthatják a javításig. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés lezárását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!

Amire mindenképp szükség van a jelentkezéshez

1.    Pontos adatok
A regisztrációnál meg kell adnotok a karakter nevét akit cosplayeztek, illetve az anime/manga/játék pontos címét. Figyelem! A csoportok létrehozói csak a saját karakterüket adják meg, ne a csoport összes karakterének a nevét!

2.    Kép a karakterről
A kép útmutatóul szolgál mind a zsűri, mind a közönség számára, ezért fontos, hogy a lehető legjobban ábrázolja a karaktert, részletekkel együtt. Jó minőségű, nagyméretű képet töltsetek fel a karakterről.
– Kosztümkészítés kategóriánál a képnek színesnek kell lennie, fekete-fehér képet nem fogadunk el! Ha lehet, teljes alakos képet töltsetek fel a karakterről, mivel az olyan képet, amin nem látszik megfelelően a karakter, szintén nem áll módunkban elfogadni.
– Előadás kategóriánál engedélyezett a fekete-fehér kép is
– A képek felbontása minimum 800*600 kell, hogy legyen, jpg formátum
– Nagyobb létszámú csoportok esetén engedélyezett animált gif használata, amennyiben a karakterek nem férnek el egy képen (illetve ha nehezen lennének kivehetőek egy képre összezsúfolva).

3.    Zene
– Előadás kategóriában természetesen nem kötelező
– Kosztümkészítés kategóriában kötelező a zene feltöltése, erről pontos információkat a „Kosztümkészítés kategória” rész alatt találtok.
Lehet kérni, és a versenyre való regisztrációnál kell majd feltölteni mp3 formátumban.
Fontos: a zenét azonnal indítjuk, amint a versenyzőket felhívjuk a színpadra! Hangosan játsszuk le, úgyhogy ha beszélni szeretnél alatta, akkor szerkessz bele csendet, vagy halkítsd le azon a részen, ahol beszélni fogsz, és úgy küldd el! Ha szeretnél előtte szünetet, vágd bele a zenébe! A helyszínen átadott zenét (CD-n, pendrive-on stb.) sajnos NEM áll módunkban felhasználni!

– A zeneszerkesztéshez segítséget a cosplay.hu weboldalon találtok

4.    Dokumentum
– Előadás esetében ez az előadás rövid összefoglalása, milyen lesz a jellege és a témája, nagyon röviden hogy miről is fog szólni, stb.
– Kosztümkészítés esetében a dokumentumnak azt kell tartalmaznia, amit szeretnétek, hogy a konferáló elmondjon a karakteretekről a színpadra lépés előtt. NE azt írjátok bele, hogyan készült a jelmez – ezt a zsűri előtt fogjátok majd elmondani.
Elég 1-2 mondat, amiből a közönség sejtheti kit is fognak nemsokára látni.

5.    Fénykérés
A fények le- és felkapcsolását is lehet kérni, de nem kötelező. Ha ilyen jellegű kérésetek van, akkor a [email protected] írjátok meg, hányadik másodpercnél legyenek fel- vagy lekapcsolva. Természetesen ezt csak akkor tudjuk megvalósítani, ha időben, legkésőbb a versenyre való jelentkezés lezárásáig, 2009. augusztus 1-ig elkülditek a kérést a csapatokotok/nevetek feltüntetésével!
Előfordulhat, hogy adódik lehetőség félhomályra, vagy villogó effektre is, ezt azonban nem biztos, hogy tudjuk garantálni, mindig az adott helyszín technikájától és kirendelt technikusától függ (a fénytechnikát kezelő technikust a helyszín tulajdonosa rendeli ki). Ha ilyen kérésetek van, akkor feljegyezzük, és lehetőség szerint teljesítjük, de ez nem garantált!

_____________________________________________________________________

Jelentkezési korlát:
– Craftmanship: 45 egyéni és 10 csoport. (max. 12 fő / csoport)
– Performance: 15 egyéni és 25 csoport (max. 12 fő / csoport)
_____________________________________________________________________

FONTOS: a jelentkezési sorrendet a lezárás dátuma határozza meg!

Tehát pl. craftmanship esetében az első 45 olyan versenyző és első 10 olyan csoport, akik lezárták már a jelentkezésüket, és a szervezők rendben lévőnek találták azt.

Megkérünk mindenkit, hogy a jelentkezés lezárását NE kapkodja el! Amennyiben a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, vagy a jelentkezéssel bármilyen más probléma merül fel (ami nem technikai hiba, tehát a jelentkezők részéről mulasztás), a szervezők a jelentkezést visszautasíthatják a hiba javításáig. Az újbóli lezárás után az adott versenyző vagy csoport NEM a régi helyére fog visszakerülni, hanem a lezárt jelentkezők listájának a végére, tehát nem éri meg elkapkodni a jelentkezés lezárását.

Várólista is lesz azok számára, akik már nem fértek be: így, ha valaki visszamondja a nevezést, bekerülhettek helyette!

Még egy fontos kérésünk lenne: sajnos előfordulhat, hogy valaki nem készül el időben a jelmezzel, így nem tud részt venni a versenyen. Kérjük, ezt előre jelezzétek a regisztrációs rendszerben, vagy, ha az már lezárult, akkor e-mailben ([email protected]). Ugyanis, ha ezt nem teszitek meg, más elől veszitek el a lehetőséget, hogy színpadra léphessen! Ez mindenkinek kellemetlen: a lemaradt versenyzőknek, a szervezőknek, a nézőknek, és nektek is.

Olyan ruhával, amellyel már egyszer versenyeztetek MAT által szervezett rendezvényen, értelemszerűen ismét nem nevezhettek. Ha csak rajtatok volt, de nem versenyeztetek vele, semmi akadálya a jelentkezésnek! Valamint egy személy egy ruhával csak egy kategóriában nevezhet. (Tehát indulhat kosztümkészítésben és előadásban is, amelyek egyébként nem egy nap lesznek, de akkor két különböző ruhával kell neveznie.)

Természetesen bárki nyugodtan beöltözhet versenyen kívül is!

Ha bármi kérdés vagy probléma merülne fel, bátran írjatok a [email protected] címre vagy az AnimeCon fórumának megfelelő témájában!

Kosztümkészítés (craftsmanship)

    Itt, mint ahogy a kategória neve is mutatja (az angol szó jelentése: tökéletes kivitelezés, kiváló mesterségbeli tudás, stb.) a versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly. Egyénileg és csoportosan is lehet jelentkezni.

– A versenyzőknek a színpadi fellépés előtt egy külön teremben kell megjelenniük, ahol a zsűri megtekinti és értékeli a jelmezeket, illetve kérdéseket tesznek fel a készítésével kapcsolatban. Itt a versenyző mesélhet arról, hogyan készítette el a ruháját, mi volt benne nehéz vagy könnyű, hogyan oldott meg különböző problémákat, mennyit dolgozott vele.

– A craftmanship versenyzőknek a színpadon is meg kell jelenniük, szabadon választott zenére felvonulva mutathatják meg a ruháikat a közönségnek és a fotósoknak.

– A zenék hossza:

Egyéni:                       30-60 másodperc    
Csoport, 2-5 fő:           40-100 másodperc    
Csoport, 6-9 fő:           50-140 másodperc    
Csoport, 10-12 fő:       60-180 másodperc   

– A jelentkezés során a zenéket lehetőség szerint ellenőrizzük, de a szervezők nem vállalnak felelősséget a hibásan vágott vagy rossz minőségben feltöltött zenékért. Ha a zenék hossza meghaladja az előírt időkeretet, abban az esetben a jelentkezést visszautasítjuk.

– Színpadra csak az a versenyző léphet, aki a zsűri előtt megjelent!

– A színpadra vonuláskor bejátszott zenét mindenki maga tölti fel a regisztrációja során. Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik (pl. az anime főcímzenéjéből egy részlet, vagy háttérzene – de lehet teljesen szabadon választott is).

– Színpadon nem kell beszélni (nem kap mikrofont a versenyző).
A jelmez kapcsán a konferáló fog mondani pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt. Ide írhat egy szellemes felkonferálást magának vagy 2-3 mondatban a karakterről és a ruháról, amit a közönséggel szeretne majd megosztani.

– Kizáró indok lehet, ha valaki nem létező animéből/mangából/játékból választ magának karaktert (a címet és a karakter nevét mindenképpen meg kell adni), vagy ha a ruhája sérti a jó ízlést.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a regisztrációnál a karakterről feltöltött kép nem lehet fanart! Csak hivatalos képpel tudunk elfogadni nevezést. Mivel ebben a kategóriában az egyik fontos cél a karakter ruhájának minél tökéletesebb visszaadása, így a színek is lényegesek, ezért a karakterről feltöltött képnek színesnek kell lennie!

– A csoportoknál a jelentkezést csak úgy fogadjuk el, ha a karakterek azonos animeből / játékból vannak vagy a csoport egy központi, jól definiálható témára épül (pl. mindenki mecha, vámpír, miko, iskoláslány, stb… ebben az esetben lehet eltérő az anime).

Előadás (performance)

    Aki ebben a kategóriában kíván versenyezni, annak a feladata az adott szereplő minél pontosabb (vagy szórakoztatóbb) eljátszása lesz. Természetesen az élethű ruha itt is előny, de a kosztümkészítéssel ellentétben itt az értékelést erősen befolyásolja az is, hogy hogyan alakítja a versenyző az adott szereplőt. A színpadon is folyamatosan a szereplőt kell játszania: azaz úgy kell beszélnie és viselkednie, mintha ő lenne a választott karakter. Természetesen egy rövid jelenetet is eljátszhat, vagy eljátszhatnak, mivel egyénileg és csoportosan is lehet nevezni.
Megkérünk mindenkit, hogy az előadások legyenek kultúráltak (obszcén szavak és jelenetek esetén az előadást megszakíthatjuk), gondoljon mindenki arra, hogy a teremben fiatalkorúak és szülők is lesznek!

– Az előadásra maximum 5 perc áll a versenyzők rendelkezésére, és aki túllépi ezt a határt, azt kizárjuk a versenyből, mindenféle további indoklás nélkül!

– Színpadon ne szemetelj, vagy takaríts magad után!

– A jelentkezéskor a versenyzőknek kötelezően kell adniuk egy rövid leírást az előadásról. A dokumentumnak tartalmaznia kell:
– Az anime(k)/manga(k)/játék(ok) címét
– Az előadásban szereplő karakterek neveit
– Az előadás műfaját (tánc, paródia, bűvésztrükk, stb.)
– Az előadás rövid leírása, tartalma
– Az előadás várható időtartama

Szervezők: Venom, Yuriko & Lyraevi