A legutolsó hivatalosan szervezett animés/gamer/képregényes érdeklődési körben mozgó rendezvény Február 15.-én kerülhetett megrendezésre a Ferencvárosi Művelődési Központban, Fantasy Expo néven. Ezt követően a COVID-19nek köszönhetően megállt az ilyesfajta élet nemcsak kis hazánkban, de szinte minden országban is.

Korlátozások terén még csak enyhébb szabályok érvényesültek ekkor, mint a beltéri maszkhordás ami később aztán kiterjedt a tömegközlekedési eszközökre is. Rengeteg különleges érdeklődési körrel rendelkező ember került ezek után nehéz helyzetbe hiszen sokak érkeztek vidékről a rendezvényekre és ezek a személyek csupán néhány alkalommal tudtak felutazni hogy találkozhassanak barátaikkal és élvezhessék a rendezvények nyújtotta lehetőségeket. Több százan de talán ezren is szigetelődtek el egymástól, ezért is ütötte fel a fejét aztán az első Conokat pótló kis rendezvény. Várható volt hogy előbb utóbb a közösség tenni fog egymásért hiszen évek óta kerültek már ekkor is megrendezésre téli vagy akár nyári cosplay korcsolyázások, cosplay halloweenek, illetve kisebb-nagyobb találkozók, a legtöbb esetben a Margit-szigeten.

A legelső közösségi intézkedést HAYA – Tengu On Two Feet kezdeményezte a 2020. Április 11.-én megtartott Quarantine Con-jával amin sok érdeklődő vett részt. Az első offline hivatalosan Conpótlónak nevezett esemény viszont 2020. Augusztus 22.-én került megrendezésre, Lina-chan vezetésével. Azelőtt már bevált hely volt cosplayes találkozókra, mint a 2019-es Nyárköszöntő Cosplay Party, a Margit-sziget így a Conpótlók helyszínévé is az vált végül. Közvetlen ezután, Szeptember 12.-én lett megtartva egy Fantasy Expo Pótló is, Nekovi’s Cosplay Factory szervezése által, hiszen a pandémia ezt a rendezvényt is sajnos sikeresen bekebelezte. Sokat nem is kellett várni a következő eseményre hiszen a hidegebb idő ellenére Október 31.-én Bored Kimiko Cosplay össze is szervezett egy Őszi Conpótlót a megszokott helyszínre amire akkor már kisebb embersereg ment ki. Ezután ugyan a téli időjárás miatt nem lehetett több ilyen típusú összejövetelt tartani de mindenki legnagyobb szerencséjére HAYA visszatért egy úgynevezett Padoru Day-el ami

December 19.-én a Quarantine Con mintájára lett, ugyancsak online megtartva. Sajnálatos módon december után egy több mint négy hónapos kihagyásnak kellett bekövetkeznie, már csak a járványügyi szigorítások miatt is. Pont emiatt aztán a közösség szinte kiéhezve ment el a Május 29.-én megrendezésre került Tavaszi Conpótlóra, ahol és az ezt követő Cosplay Pikniken is az addigiaknál is többen vettek részt. Akik meg valami miatt nem tudtak részt venni, azoknak megint csak ott volt egy ugyanakkor tartott 2021-es Quarantine Con is.

Nem véletlen tehát hogy ezt a közösséget ennyien szeretik és egyben akarják tartani. Mint ahogy olvashattátok is elég sokan kiálltak az ügy érdekében és tették jobbá a 2020-as évet ezekkel az apróságokkal az emberek számára. Az enyhítéseknek köszönhetően a 2021-es nyári MondoCon-t már sikeresen meg lehetett tartani és csak reménykedni tudunk hogy a helyzet már csak javulni fog és minden visszaáll a régi kerékvágásba. Ettől függetlenül ám cosplay piknikek és kisebb magánrendezvények mindig is voltak és lesznek is hiszen a közösség számára Conok mellett is fontosak voltak már annak idején ezek a kisebb, családiasabb összejövetelek.


Szerző: Nekovi
Fotós: Adams Photos