anime, manga jelmezek, előadások, paródiák…

Gondolkodtam egy ütős bevezetőn de azt hiszem részemről feladom és csak leírom ami eszembe jut. A cosplayt nem kell se el- se kimagyarázni, mert vagy tudod mi ez és miért jó/poén, vagy ahogy meglátod felkapod a fejed és magadtól is odamész hogy kérdezzél. AnimeCon / SakuraCon 2008 Április 19-20 konvenció a MAT (Magyar Anime Társaság) bravúros rendezésében, megtelt Petőfi Csarnok, fesztivál, hangulat. Voltak vetítések, találkozók, rajz verseny (sokaknak leesett az álla), AMV (anime music video) vetítések (laikusoknak ez legyen kb. VJ verseny), karaoke japánul (és nem is rossz) táncpad verseny, standok faltól falig a boltok legújabb Japán pop kult készletével… és persze cosplay ^.^

Laikus cím: Anime-farsang/party … jelmezkészítés/és/vagy/előadás 😛
(ha valakinek tényleg semmi fogalma se az animeről se a mangáról de érdekli
a cosplay téma, az kattintson ide egy rövid és száraz bevezetőhöz.)

sakuracon2008_banner

 

Az idei első AnimeCon rendezvény jól sikerült abból a szempontból hogy – amellett hogy rengetegen voltak rajta az egész országból – a talákozó legnépszerűbb elemét a cosplayt annyi részre darabolta amennyire csak ép ésszel lehetett, volt egyéni és csoportos tervezés, egyéni és csoportos előadás (több kategóriában), ilyen díj olyan díj a zsűritől és a közönségtől is… mindenre jutott idő, csapat, jelmez. A kosztümkészítés illetve a karakter-színészkedés is más más jellegű tudást igényel így aztán tényleg valahol egy Japan pop live action anime manga amatőr színjáték jelmeztevező író rendező rohamot kapott mindenki – az is aki csinálta és az is aki értette mi miért történik. (Azt hogy mi van akkor ha valakinek lövése sincs még a Naruto és a Bleach szereplőiről se, azért megmutatkozott stábon belül is… kicsit kisebb az érdeklődés mert hiányzik a felismerés öröme *hehe*). Az hogy ki mennyire vette (magát) komolyan változó, az viszont biztos hogy a készített jelmezek jók, az előadásokon pedig szét lehetett röhögni magad, és nem kínodban. (a Jiraiya/Tsunade/Orochimaru csapat előadása nálunk a kedvenc. Az első alkalom hogy kimondva hallottam amit pedig mindenki tud, hogy Orochimaru meleg). Paródiák, crossoverek, és amolyan „mi történik akkor amikor nem látod őket” jelenetek híres történetekből… vállalkozó kedvű előadóktól a többieknek.

Hogy mindez mit csinál Magyarországon… hát… pláne most hogy már nem is egy csatorna adja a leghíresebb és a legújabb animeket, kaphatóak a mangák magyarul is… (fansub? ^.^’… az mi ? 😉 ) azért a japán az európai és amerikai pop-, divat-, vizuális- és audiovizuális kultúra köcsönhatásairól most nem írunk cikket a cikkben, majd legközelebb.

Jártunk már Harajukuben a Jingubashi-n gyülekező csapatok „mindennapos” találkozóin… és a Magyar AnimeCon sem marad el attól ami ott volt… (kint con-on nem voltunk… azért az aktuális Gundam találkozók nem pont ezt a hangulatot igérték -.- ) Akit érdekel egyébként, az nézegesse az akkori képeinket a Photopassjapan.com-on Harajuku-ből vagy csak úgy általában Tokyo, Japán témában.

Vissza a SakuraCon-hoz: mi sajna csak a második napra értünk ki úgyhogy a craftmanship – azaz a készítő verseny – eredményeit már csak képeken láttuk 🙁

Azért párat bemuatunk itt is, és aki kedvet kap hozzá a con-közeli fórumokon talál annyi képet amennyit csak akar…

Külön köszönet Yurikonak (Mező Judit, veterán és szervező) a közbenjárásért és képfeliratokért – akinek a Saber jelmeze volt egyébként az egyik leghitelesebben sikerült kosztüm – illetve Lévai Balázsnak és az egész Cosplay.hu-nak a képekért.

Szóval néhányan a készítők közül:

exelica
A „Legjobb Technika” kategória győztese: Vörös Dóra és egy
Exelica (Trigger Hearth Exelica) jelmez. Ez… nem semmi.
(Repülő frame / kulső páncél a Dreamcast játékból) gratulálunk ^.^
(k&eacute
;pek: cosplay.hu)

(nincs kép)

Az év „Új felfedezett”je, Rusz Bettina és egy .hack//GU jelmez: Saku
Az a sapka is tényleg telitalálat… a .hack sorozat amúgy televan jó sapkákkal 😉

 

hikaru
Wittmann Brigi készítette Hikaru kosztüm a klasszikus Clamp sorozatból
a Magic Knight Rayearth-ből, ezúttal „csak” jeölést kapott, abból kettőt is,
de nekünk nagyon tetszett a ruha. Lesz még idén con…

 

yukari
A „Közönség Kedvence” díj nyertese, a Paradise Kiss-ből egy… komplett báli ruhát
választó Gyenes Dorottya (Yukari szerepében) … elég jó anyagválasztással.

 

seniors
Mégegyszer a Legjobb Technika győztes cosplay jelmez (balra)- kép: Écsi Dávid
(Balról: Exelica – Cassidy/Vörös Dóra, Saber – Yuriko/Mező Judit, Artemis – Licorne)

+ még egy kép a cosplay.hu-ról, még egy sírva-röhögős előadásról,
a közönségkedvenc előadó, Zachary Zseniális Teknős szerepében (DragonBall)

zsenialis teknos

 

További nyertesek voltak:
Legjobb csoport : MoKoNa – Tsubasa Reservoir Chronicle
Közönség kedvence – csoportos: Anya csak egy van Team – Final Fantasy VII
A zsűri kedvence: Fekete Norbert – Cloud (Final Fantasy VII)
Legjobb komikus előadás: Bagoly László – Ryo (Shaman King)
Legjobb karakteralakítás: Mészáros Emese – Chiyo-chan (Azumanga)
Legjobb előadás: ShiningStar – Shining Tears X Wind
Közönség kedvence – csoportos: Chili Boys – (Naruto, Death Note, Mew Mew Power, FMA, Battle B-Daman)
Zsűri kedvence: 3chan – Popotan

Na, és akkor most a saját képek, mert a képek azért hozzátartoznak a cosplayhez, a második napról, azon belül is leginkább a csoportos cosplay, és a csoportos előadókról… ezekben aztán tudni kellett akárhogy mozogni 😉 A fotók főleg a verseny után, a fotózáskor készültek, így aztán a csapatok is már néha össze vissza keverednek benne. „Valahogy” főleg a jólszervezett Naruto-cosplay került előtérbe.
Ha tudod egy csapat nevét (mert mondjuk a tied volt) illetve bármi más helyesbítést vagy infot tudsz hogy jobbak legyenek a képfeliratok emailezz az admin (@) bpfashion.hu címre… légyszi

A teljes képgaléria (mert van több kép): SakuraCon 2008, Cosplay (AnimeCon, Petőfi csarnok)
És végül info a szervezőktől, az eseményről: AnimeCon.hu, Cosplay.hu

gépház / TsunTen
2008.04.23.

ouran
Ouran High Crack Club – (Ouran High School Host Club cosplay)

shiningtears
ShiningStar (Shining Tears X Wind) – előadás előtt

akatsuki
Egy csapat Akatsuki tag (Naruto)

sakura_tenten
Sakura és Tenten jelmez (Naruto)

anbu
máig nem bocsátottam meg magamnak hogy a nagy pörgésben
a feketefehér ruhára a szemem sarkában rákérdeztem hogy Bleach-e.
Nem láttam a félrecsapott ANBU maszkokat… +.+

shining
ShiningStar (Shining Tears X Wind)
A Legjobb Előadás dijazottai.

original
Na, itt egy csapat eredeti ruhában (nem konkrét karakterként, csak… így öltöztek)

naruto_chibi
Nagyon röhögtem a csapat előadásán…
Jiraiya és Tsunade cosplay

pein
Pein / Akatsuki jelmez, Naruto
aki akarja annak lehet Pain is.

shining_3
ShiningStar (Shining Tears X Wind)

standok
A standoknál

misc_1
ez a képsor videón többet mondana… ^.^

misc_2

misc_3

akatsuki
Akatsuki jelmez, Naruto

near
Near cosplay jelmez – Death Note

naruto
Naruto csoportkép (alcím: Sasuke^2)
+ Orochimaru (abból az előadásból 😉 + Sakura…

naruto
Egy jól sikerült Naruto jelmez
Tényleg… nem sok Naruto volt. Mármint…

naruto
Újabb Naruto csoportkép amit a sorozatban soha nem fogsz látni

naruto
És ismét… Sasuke, Orochimaru, Sasuke, Sakura

eva
Egy klasszikusabb választás a Neon Geneis Evangelion-ból,
Ayanami Rei, Asuka Langley jelmez

ff7
Could és Yuffie cosplay (Final Fantasy VII)
+ egy chocobo változatos macerálása

holic
xxxHolic cosplay (részlet)

Ha tényleg fogalmad sem volt azért… mégiscsak..

Egy rövid bevezető… amihez talán nem kell hogy valaki Japán/Anime/Manga fan legyen (nemhogy nem otaku, még csak rajongó se 😛 ) és amit most direkt divat / jelmezkészítő / tervező / színházas olvasóinknak hangolok át (remélem nem maradok így):

A Cosplay az egyik oldalon jelmez illetve kosztüm készítés, a szó színházi értelmében, egy meglévő vagy akár saját terv/koncepció alapján. A másik fele: ezt a jelmezt rendszerint aztán maga a készítő (csapat) is veszi fel, és nemcsak hogy felveszi de karakterbe is jön egy egy előadás illetve (kb az összes!) fénykép erejéig. A jelmezeket, karaktereket általában vagy a mangát (grafikus regény) rajzoló grafikusok vagy egy kifejezetten karakter tervezéssel foglalkozó (character designer, japánul is) grafikusok készítik Japánban, és aztán olyan részletességgel igyekeznek „dokumentálni” hogy azt pl. ha egy mangából anime lesz (azaz animáció) illetve játék, ahol több tucat ember is fázisrajzolja majd a kulcsképek közti részeket… mindig ottlegyen hogy mi honnan nézve hogyan néz ki. Tehát terv éppenséggel van bőven csak éppen… azért gyakran nem sokat törődik azzal hogy itt most mit miből lehet(ne) elkészíteni ahhoz hogy a 4 tonnás fémvállapok és óriáskardok, önjáró páncélok, levegőben lebegő fodrok, le nem csúszó vagy szakadó elemek tényleg ottmaradjanak (és akkor még a különböző lényekről nem volt szó ugye). Na itt jön be a cosplay jelmeztervezés legdurvább része. Valamit amit NEM mindig azért találtak ki hogy hordani is lehessen mégis mindig elkészül, hordható lesz, sőt játszani is lehet benne egy egy jelenet erejéig legalábbis mindenképp.

Ha a jelmez már megvan akkor persze már minden klassz és jöhet a mosolygás és fesztiválhangulat de azért addig egy bonyolultabb terveknél elég kemény munka folyik.

A másik vonulata a cosplaynek, amikor a jelmez (akár saját akár összeválogatott darabokból) már megvan, és egyedül, vagy egy összeszervezett (rendezett) csapattal … eljátsza
valaki a karaktert/karaktereket. Persze az előadás lényege az hogy lássák és szórakozzanak rajta, viszont nem feltétlenül szinpadon történik, hanem amolyan street-performance poén is lehet, egészen spontán. Aki ismeri a történeteket annak bejön még egy közepes alakitás is, és ha egy csapat aztán rendesen meg is ír és össze is próbál, rendez valami kis jelenetet… Amúgy a többség nagyon helyesen viccesre veszi, vagy semlegesre (tánc, szöveg nélkül) ami a leginkább illik ehhez a „műfajhoz”. Ebbe se kis munka van, de egész más jellegű, és van aki a karakterhez a jelmezt is, szöveget is maga rakja össze – így aztán simán megeshet hogy hónapokig is készülhet egy találkozóra.

Amelyik találkozó így aztán pár ezer lépéssel közelebb hozza azokat akik általában nem épp lakhelyük szerint szeretnek bele egy-egy megkapó, izgalmas, drámai, érzelmes, vicces, szép vagy elgondolkodtató történetbe illetve karaktereibe, amik/akik rendre szinte mindig jóval többet mondanak (főleg tizen-, huszon éveseknek) mint amennyit a mi kis „szórakoztató irodalmunk” még tudna / merne.

… de ezt most hagyjuk, és a cosplayről pedig ennél többet inkább az anime/cosplay fórumokon ^.^

Az eredeti cikket itt olvashatjátok: bpfashion.hu