Üdvözlet minden cosplayernek! Engedjétek meg hogy egy kicsit saját világunkba, Sindeonba kalauzoljunk benneteket.

Ez a név egy komplex világot takar: egyszerre gyerek (és időnként) felnőtt tábor, egy 14 éve létező és folyamatosan fejlődő fantáziavilág, alkotó közösség, élő szerepjáték, és még rengeteg minden más.

Amiért számotokra igazán érdekes lehet, az az, hogy mindez egy általunk elképzelt világban jelenik meg, melyhez rengeteg jelmez és egyéb kiegészítő tartozik. Programok tekintetében egy kéthetes nyári tábor; ősszel, tavasszal és télen 3-5 napos kistáborok, illetve közösségi programok – jelmezkészítés, társasjátékozás, mozizás, amihez épp kedvünk támad.

Gondolom itt senkinek nem kell kifejteni milyen fantasztikus dolog az, amikor egy általad (vagy bárki által) kitalált karaktert a valóságban is megjelenítesz. Nálunk ezek a karakterek olyannyira életre kelnek, hogy a táborok során Te magad tényleg azzá válsz, akit elképzeltél. Arra a két hétre vagy három napra a karaktered vagy, éjjel-nappal – úgy viselkedsz, úgy öltözöl, és ennek a világnak a történelmét alakítod.

Először térjünk ki a jelmezekre. Nálunk a jelmezeket a tábor szervezői (pár elvetemült felnőtt) készíti, azoknak a táborozóknak a segítségével, akiket érdekel ez a rész is (persze nem kötelező ebben részt venni). Rengeteg sok jelmezünk van – alig fér el egy teherautóban. Köpenyek, ruhák, páncélok, zászlók, fegyverek, maszkok, még lovagi sátor és jurta is, melyet mind mi magunk készítettünk. Azonban az alkotás sosem áll le, mindig vannak ötleteink amiket muszáj megcsinálni. A jelmezek közül mindenki, aki programjainkon részt vesz, szabadon válogathat a karakterének megfelelően, vagy ha még időben kitalálja mit szeretne, gyakran külön elkészítjük. Ezen kívül rengeteg olyan univerzális méretű darabunk van – köpenyek, tabardok, fűzős lányruhák, stb – melyeket bárki kiválaszthat magának. Persze ha új ötletünk támad – például a két évvel ezelőtti téli táborunkban, amely egy tűzimádó vallási szekta titkos várában zajlott – azt elkészítjük, még ha azt is jelenti hogy 25 egyforma vörös tanonc ruházatot kell elkészíteni. Lovagi sátrainkat és a jurtát is mi szabtuk-varrtuk-építettük. De a szabás-varrás világába tartozik még a lovak jelmezének elkészítése is! Aki varr, tudja hogy ez milyen nehéz: nagy mennyiségben, variálható, nem egy emberre szabott ruhát készíteni, szoros költségkerettel nem egyszerű.

Fegyverek tekintetében szinte minden esetben fa az alapanyag, melyet használunk. Egy rövid kitérő a játékunk világába: a harc nem valós összecsapást jelent, még az élő szerepjátékok puha fegyvereivel való összecsapásnál is kevésbé fizikai. Egy gyűrűharc nevezetű rendszert használunk, mely teret enged a stratégiának, illetve a nálad lévő tárgyak és tudásod segítségével erősebbé válhat benne a karaktered, de nincs szükség harci tudásra, csak arra hogy egy kezed három ujjára tudj felhúzni gyűrűket. A programjainkon mindig van arra is lehetőség, hogy valós (tudástól függően plüss vagy fémkard) párbajokat játsszunk, de a rendszer nem igényli hogy ezt tudd. Továbbá lehetővé teszi azt, hogy bárki, fizikai adottságaitól függetlenül is olyan karakter lehessen, amire vágyik – értsd egy tizenéves lány is lehet erősebb lovag bármely fiúnál (ha több gyűrűje van). Visszakanyarodva hát a fegyverkezéshez: fegyvereink fából készültek, és fő szerepük hogy a rajtuk lévő gyűrűket hordják (illetve szemléltessék hogy mennyire egyszerű éjjel valaki mögé lopakodni egy három méteres lándzsával). A fegyverek típusuktól függően erősek (kis tőr – egy gyűrű, lovagi kard – kétgyűrű, mágikus fegyver, nagy lándzsa – három gyűrű, stb). Maga a fegyver így elsősorban a dísz szerepét tölti be, így viszont fával dolgozó tagjaink kiélhetik fafaragási kreativitásukat, és rengeteg gyönyörű fegyverünk van – még egy fa-Frostmourne is.

A páncéljaink minden esetben fémből készülnek, de hogy ne legyenek olyan nehezek (illetve mivel nincs kovácsműhelyünk) alumíniumból vannak. Különböző méretekben és design alapján készítjük őket, nem számoltuk soha össze de tán 50 rend páncél biztosan akad a raktárban. A fém anyag jól reprezentálja, hogy mennyire kényelmes lehet ilyesmit hordani (ismét, mennyire lehet benne lopakodni). Aki védelmet szeretne magának, azt a páncélján lévő gyűrűk védik; de csak addig, míg rajta van. Sajnos a páncél nem véd, amíg az ágyadban alszol és melletted van letéve a földre.

Egyéb kiegészítőinkről is rengeteget mesélhetnék: az orkok által gyakran viselt, leölt ellenségeik koponyáját jelképező maszkok papírmaséból, a tündék hegyes fülét reprezentáló ezüst fülékszerek drótból készültek. Könyveink, veretett pénzérméink, koronák, szütyők, és a nagyobb dekorációk – trónterem, sátrak – jellemzően mind saját készítésűek.

Röviden bemutatnánk a jelmezek mellett a világunkat is: egy nyitott könyv melyet a résztvevők írnak. Sindeon krónikáinak 13. éve íródott idén nyáron. A világ főhősei azok, akik a történetet alakították az elmúlt években. Első ránézésre a világ hasonlít a Gyűrűk Urához (vagy ha így vesszük, sok más fantasyhez): sárkányok, tündék, orkok is előfordulnak az emberek között. Azonban nem kötjük magunkat szigorúan egyvalamihez: saját történetünkbe azt építjük be ami éppen megtetszik, legyen az egy-egy elem, karakter, vagy akár történet a Trónok Harcából, a Harry Potterből, videojátékokból (főleg World of Warcraft, Diablo és League of Legends), Disney, M.A.G.U.S, Vampire vagy akár Star Wars és Indiana Jones. A mi hőseink azonban mindig azok, akik részt vesznek velünk a játékban és maguk válnak hőssé.

A fentiekből talán kiviláglik kissé ‘nerd’ hozzáállásunk; így találtunk rá a cosplay kifejezésre is: inspirációt kerestünk jelmezek elkészítéséhez, és az interneten nagyon hamar szembetaláltuk magunkat a cosplay világával. Bár sosem tekintettünk magunkra cosplayerként, valahol mégis azok vagyunk, sőt terveink szerint a közeljövőben indulnánk is cosplay megmérettetésen. Mégis cosplaynek nevezhetjük akár a Nazgul jelmezünket, akár Gilderan, a tünde lovag páncélját (ami a Diablo – Imperius páncél alapján készült). Rengeteget segít nekünk is, amikor egy-egy jelmez elkészítéséhez találunk részletes útmutatót. Deviantart oldalunkra készítünk tutorialokat is (főleg ruhákról, és időnk szűke miatt keveset, de folyamatosan bővítjük).

Pár szó még a szervezőkről és a programok szervezéséről: a seniorok olyan gyereklelkű felnőttek, akik jellemzően gyerekkorukban hasonló táborba jártak, és szerettek volna felnőttként is a világ részei maradni. A fenti alkotásokat, és a programok szervezését szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül végzik – sőt, gyakran saját anyagi forrásainkat is mozgósítjuk egy-egy jobb ötlet megalkotása érdekében. Néhányan egyetemisták, mások dolgozó harmincasok a szakmák különböző területeiről – legyen az pénzügy vagy építőipar. Ezt senki nem pénzért csinálja: a programjainkért csak annyit kérünk, amennyibe a szállás – étkezés – jelmezek alapanyaga (ez gyakran le is marad) kerül, jellemzően 5000 Ft/nap költségen, mely a teljes étkezést, normál színvonalú szállást (a sátor csak dísznek, közösségi térnek van – a szállás minden esetben fürdőszobával rendelkező ház), és minden egyebet tartalmaz.

Táborainkat elsősorban a 8-18 éves korosztálynak hirdetjük, de (előre egyeztetett módon) szívesen látunk felnőtteket is. Ez nem az a gyerektábor, ahol este 10-kor takarodó van: éjjel sem áll le a játék, sőt orvgyilkosságokra és démonidézésre az éjszaka a legjobb. Mielőtt megismernének minket, sokan esnek abba a tévhitbe hogy ez kisgyerekeknek való, pedig nem csak ők élvezik, hanem kisebb és nagyobb kamaszok, egyetemisták sőt saját gyerekkel rendelkező felnőttek is. Nem is csak fiúknak szól: nálunk a lányok ugyanúgy (sőt gyakran jobban) megállják a helyüket, és belőlük ugyanúgy lehet harcos lovag mint királynő vagy boszorkány.

Akinek a fentiek alapján megtetszett a világunk, keressen meg minket nyugodtan! Szívesen látunk akár egyből a kéthetes nyári táborban, de ha előbb kipróbálnád hogy tetszik e ajánljuk kistáborainkat is (ősszel október 23 – őszi szünet körül, télen karácsony és újév között, tavasszal pünkösd környékén). Idén télen egy varázslóiskola vár bennünket (ha Roxfort jut eszedbe nem jársz messze az igazságtól), rám pedig varázslóköpenyek varrása.

Elérhetőségeink:
www.sindeon.hu
www.facebook.com/sindeontabor
sindeon.deviantart.com