Novemberben ismét jön az Xbox One PlayIT Show Budapest és vele együtt a szokásos nagy Cosplayverseny a Cosplay.hu szervezésében! Öltözz be a kedvenc szereplődnek bármelyik filmből, videojátékból vagy animéből és jelentkezz online a versenyre! Minden versenyző automatikusan ingyen belépőt is kap a rendezvényre, ezért már megéri jelentkezni! Értékes díjazás és hatalmas buli vár rátok! Elő a jelmezekkel és jelentkezzetek!

Facebook csoport PlayIT Facebook @Kapcsolat

REGISZTRÁCIÓ MENETE

A jelentkezés határideje: 2018. november 11. (vasárnap éjfélig)

 • A jelentkezés csak akkor érvényes, ha a versenyzők a határidőig érvényesen leadják!
 • A szervezők a jelentkezéseket ellenőrzik. Amennyiben a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, a szervezők email-ben fognak értesítést küldeni. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés leadását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!
 • Fontos! A csatolandó fájlok neve legyen úgy átalakítva, hogy csupa kis betű legyen, az ékezetes betűk legyenek átalakítva ékezet nélkülire, a szóközök helyett aláhúzás legyen, a különleges karakterek ne legyenek benne, kivéve a kötőjelet.
  Fontos! A fájlnevek csak kis betűket, számokat, kötőjelet és aláhúzást tartalmazhatnak, kivéve a kiterjesztés előtti pont.
  Például: Mészáros Márta.jpg -> meszaros_marta.jpg

Figyelem a verseny létszámkorlátos! Maximum 40 fő.

Lesz lehetőség párosan is versenyezni, ezúttal a CICAF keretein belül.

Versenyzők listája (ha nem vagy a listán és már 8 napja jelentkeztél, csak akkor írj!)
1. Fazekas Dalma (League of Legends / Kindred)
2. Asszony Barbara (God of War – Original / Freya Valkűr formában)
3. Laukó Viktória (Heroes of the Storm / Ranger General Sylvanas)
4. Bozsó Orsolya (League of Legends / Fényár Wukong)
5. Gajdos Dorottya (The Greatest Showman / Anne Wheeler)
6. Mester Zoltán (Harry Potter / Perselus Piton)
7. Pallagi László (Diablo III / Tyrael)
8. Domokos Dóra (Diablo III / Barbár)
9. Zomi Tünde (Ghostbusters / Dr. Erin Gilbert)
10. Kelemen Natália (League of Legends / Firecracker Jinx)
11. Horváth Ditta (Pán (2015) / Tigrisliliom)
12. Horváth Nelli (Original / Poisened Chrana)
13. Jakus Rózsa (Heroes of the Storm / Alexstrasza)
14. Szabó Nikolett Szimonetta (Tomb Raider / Lara Croft)
15. Trencsényi Dániel (League of Legends / Rakan)
16. Kiss Melinda (Final Fantasy VII / Aerith Gainsborough)
17. Szentkuti Kira (The Witcher 3- Hearts of Stone / Shani)
18. Tóth Boglárka (Deltarune – Original / Ralsei (Human version))
19. Berdó Emma (League of Legends / Elementalista Lux (Magma))
20. Andréka Anna (League of Legends / Victorius Janna)
21. Barna Orsolya (Kingdom Hearts Birth By Sleep / Aqua)
22. Merkl Orsolya (Nier Automata / 2B)
23. Szűcs Róbert Krisztián (Akame ga Kill / Tatsumi)
24. Gergely Kitti (Overwatch / Widowmaker)

1. Adatok felvitele
Az alapadatoknál meg kell adnotok a valós polgári neveteket és egy olyan email címet, ahol el tudunk titeket érni! A regisztrációnál meg kell adnotok a karakterek nevét, akit cosplayeztek, illetve az anime, manga, játék, film, regény, képregény pontos címét.

 • Aki az Original (vagyis saját készítésű/nem hivatalos) kategóriában szeretne indulni, az adja meg a karakter megnevezését (pl. „Félkarú rabló”)!
 • Tapasztalataink alapján a Citromail, Freemail, Yahoo és Hotmailes emailcímek nem megbízhatóak, ha ilyen címet adsz meg, akkor nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a szükséges visszaigazolásokat, illetve leveleket és sajnos a reklamációkat sem tudjuk ebben az esetben elfogadni!

2. Kép a karakterről
A kép útmutatóul szolgál mind a zsűri, mind a közönség számára, ezért fontos, hogy a lehető legjobban ábrázolja a karaktert, részletekkel együtt. Jó minőségű, nagyméretű képet töltsetek fel a karakterről.

 • Ha lehet, teljes alakos képet töltsetek fel a karakterről, mivel az olyan képet, amin nem látszik megfelelően a karakter, szintén nem áll módunkban elfogadni. A kép lehet szerkesztett, több képből összerakott, de átszínezni tilos! Ha Original kategóriában indulsz, akkor a legcélszerűbb a karakterről egy ruhatervet feltölteni, de felrakhatsz valamilyen tájképet, vagy „hátteret”, ami illik a karakterhez.
 • A képek felbontása minimum 1280*720 pixel legyen, jpg formátumban. Az ajánlott, ideális fájl méret 1920*1080 pixel és maximum 1 mega.

3. Zene
A színpadra vonuláskor bejátszott zenét mindenki maga tölti fel a regisztrációja során. Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik (pl. a főcímzenéből egy részlet, vagy háttérzene, de lehet teljesen szabadon választott is). A jelentkezés során a zenéket lehetőség szerint ellenőrizzük, de a szervezők nem vállalnak felelősséget a hibásan vágott vagy rossz minőségben feltöltött zenékért. Ha a zenék hossza meghaladja az előírt időkeretet, abban az esetben a jelentkezést visszautasítjuk.

A zene hossza – 40-60 másodperc

4. Kérések, konferálói szöveg és “Így készült” képek
Lehetőségetek van (de nem kötelező!) feltölteni képeket a ruhakészítés folyamatáról és ehhez lehet csatolni valamilyen szöveges dokumentumot, melyben leírhatod a zsűrinek, a jelmez elkészülésének fázisait.

A jelmez kapcsán a konferáló fog mondani pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt.
A konferálói szövegnek azt kell tartalmaznia, amit szeretnétek, hogy a konferáló elmondjon a karakteretekről vagy a jelmezetekről a színpadra lépés előtt. Ide ne írjatok verseket, párbeszédeket, sem kacifántos utalásokat, mert azt nem fogják beolvasni. Ebbe a részbe azt írjátok le, amit feltétlenül szeretnétek a közönséggel megosztani.

 • A leírásnak kötelezően tartalmaznia kell a feltöltött zene hosszát! (pl.: meszaros_ildiko.mp3 hossza: 02:34)
 • A felkonferálásra elég 1-2 mondat, amiből a közönség sejtheti kit is fognak nemsokára látni.

*A zeneszerkesztéshez segítséget ITT találtok.

Érvénytelen regisztráció esetén értesítünk titeket a hibáról email-ben.

Természetesen bárki nyugodtan beöltözhet versenyen kívül is! Ha bármi kérdés vagy probléma merülne fel, bátran írjatok az info<kukac>cosplay.hu címre.


A VERSENY SZABÁLYZATA

A versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly. Egyénileg és csoportosan is lehet jelentkezni.

 • Kizáró indok lehet, ha a ruha sérti a jó ízlést.
 • Mivel ebben a kategóriában az egyik fontos cél a karakter ruhájának minél tökéletesebb visszaadása, így a színek is lényegesek, ezért a karakterről feltöltött képnek színesnek kell lennie!
 • A craftmanship versenyzőknek szabadon választott zenére felvonulva a színpadon mutathatják meg a ruháikat a közönségnek és a fotósoknak.

A verseny menete

 • Délelőtt minden versenyzőnek meg kell jelennie a zsűri előtt! Aki ezt elmulasztja, az nem vehet részt a versenyen! Az öltözőknél a segítők fognak titeket eligazítani és a zsűri elé terelni.
 • A színpadra lépés előtt a konferálók fognak pár szót mondani a karakteredről. A feltöltött dokumentumok különbözősége miatt csak részben használjuk fel őket, hogy egységesen jelenthessük be a versenyzőket. A ruhakészítés módjáról a konferálók nem fognak beszélni, azt nektek kell elmondanotok a zsűri előtt.
 • A műsor divatbemutató jellegű, vagyis zenére felvonulsz és pózolsz a fotósoknak és a közönségnek 30-60 másodpercig. Ezt célszerű otthon mindenkinek elgyakorolni. Akinek nehézsége van vele, az keressen Youtube-on rá példát.
 • Színpadon nem kell beszélni (nem kap mikrofont a versenyző).

Pontozási szempontok

1. Karakterhasonlóság – 40%
– Az összhatás egyezik-e a benyújtott referenciaképekkel (ruha, frizura, cipő, stb.).
– A versenyző milyen mértékben tudja külsejében visszaadni a karaktert.
– A versenyző tartotta-e magát az eredeti képhez, vagy csak irányvonalnak használta.

2. Kivitelezés, technika – 40%
– A ruha minden része el lett-e készítve.
– Alapanyag választás: a versenyző milyen alapanyagokkal dolgozott, illetve azok mennyire illettek a jelmezhez.
– Kivitelezés minősége (mennyire szépen dolgozott a versenyző az adott alapanyagokkal).
– Részletek megvalósítása (mennyire figyelt a versenyző a részletekre, ezekből mennyit valósított meg).
– Nem a jelmez mérete, hanem a minősége a döntő.

3. Színpadi megjelenés – 20%
– A fellépés során mennyire tudja hozni a karaktert.
– Az előadás ötletessége és kivitelezése

Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.
Forrás: Anime, Manga, Videojátékok, amerikai vagy európai rajzfilmek (pl. Disney), élőszereplős Fantasy és Sci-fi filmek (Star Wars, Harry Potter, stb) vagy saját*.
Original: ebben a kategóriában csak abban az esetben lehet jelentkezni, amennyiben a kiválasztott karakternek van egyértelmű forrása, de maga a kosztüm az eredetitől eltérő (pl. goth, steampunk, genderbender, stb. verziók) vagy pl. mmorpg-k esetén egy egyénileg generált karakter.
Dijak: Pénzdíjazás és további értékes ajándékcsomagok

Díjazás

A verseny során a zsűri több kategóriában oszt ki díjakat. A nyerteseket a programzárás előtti eredményhirdetés során jelentjük be és vehetik át a nyereményüket. Ha valaki nem tud megjelenni, hogy átvegye a nyereményét, akkor utólagos egyeztetés alapján fog eljutni hozzá a csomag.

Legjobb Cosplay
A leglátványosabb, legszebb jelmez. Feltétele, hogy az összhatás minél jobban hasonlítson az eredeti ruhára.

A zsűri különdíjasai
A zsűri tagjai a megszokott módon egyénileg is kiosztanak kisebb díjakat az általuk egyénileg legjobbnak tartott cosplayeseknek.


Fontos információk a versenyről

 • A versenyre való jelentkezés határideje után zenét vagy képet változtatni NEM lehet semmilyen módon. Ha utólag derül ki, hogy hibás zenét raktál fel, akkor sem áll módunkban javítani.
 • A fegyvereket ezúttal sem vesszük el tőletek, de megkérünk mindenkit, hogy lehetőleg ne hozzon igazi fegyvert. (Lőfegyvereket és/vagy valódi szúró/vágó fegyvert a rendezvényre behozni szigorúan tilos! Kérjük ezeket otthon hagyni!)
 • A versenyszámokban nyílt láng vagy pirotechnikai eszköz használata szigorúan TILOS! Ezek használata a versenyből való kizárással jár!
 • A versenyben élő állat nem vehet részt! Az állatot a színpadra nem áll módunkban felengedni, a versenyzőt automatikusan kizárjuk a versenyből!
 • A színpadra lépésed előtt a konferálók fognak pár szót mondani a karakteredről. A feltöltött dokumentumok különbözősége miatt csak részben használjuk fel őket, hogy egységesen jelenthessük be a versenyzőket. A ruhakészítés módjáról a konferálók nem fognak beszélni.
 • Úgy időzíts, hogy a zenéd végére maximum egy rövid meghajlás legyen, mert azonnal konferálják fel a következő versenyzőt.
 • Ha bármiben is bizonytalan vagy akkor kérdezz meg egy ottani szervezőt.
 • Az eredményhirdetésre és a díjátadóra közvetlenül a verseny után kerül sor a színpadon. Épp ezért, ne rohanj el a színpadra levonulás után!
 • Ha valami kelléket kell felvinned az előadásodhoz, akkor azt előre jelezd a dokumentumban és a helyszínen is mondd, hogy mi kell és hova. A segítők a színpad mellett segítenek felvinni/lehozni a kellékeket.
 • Ha szemetelsz a színpadon, akkor mielőtt elhagyod a színpadot, szedd össze a nagyját. A segítők esetlegesen segítenek a takarításban.
 • Ne dobálj a közönségnek olyan tárgyakat, amik sérülést okozhatnak! (Finom a Mars csoki, de nem kellemes, ha az ember fejéhez vágják)
 • A konferálókat, a zsűrit vagy a közönséget nem vonhatod be a színpadi fellépésedbe. Lényeg, hogy meglepetésből senki se kapja ölbe a konferáló hölgyeket, vagy ne borítsa a zsűrire az asztalt (nem igazán értékeljük az ilyen akciókat és majdnem biztos, hogy kizárjuk a versenyből)!
 • A közönség türelme is véges, néha egy rövidebb, de csattanósabb színpadi felvonulás sokkal nagyobb sikert ér el, mint egy feleslegesen elhúzott. Erre figyeljen mindenki!
 • Fénytechnikára nincs lehetőség.
 • Minden versenyző automatikusan ingyen belépőt kap a rendezvényre!
  Fontos: Aki felveszi a jegyét, de nem jelenik meg a zsűrizésnél vagy a színpadi shownál, az kizárást von maga után a jövőbeni PlayITen megrendezett versenyekről!

Gyakran Feltett Kérdések

Mielőtt kérdést tennél fel a szervezőknek, ajánlott a szabályzat alapos átolvasása, és ha ott nem találod meg a választ, akkor nézd át ezeket a kérdéseket:

k. Indulhatok-e olyan jelmezzel, amivel már részt vettem másik versenyen?
v. Igen, bármilyen jelmezzel indulhatsz, kötöttségek nélkül

k. Nevezhetek-e fekete-fehér képpel vagy fanarttal?
v. Nem, csak hivatalos, színes képet fogadunk el.

k. Kötelező zenét feltölteni?
v. Igen!

k. Jelentkeztem versenyre, de valószínűleg nem tudok elmenni, vagy a ruhám/előadásom nem lesz kész. Mit csináljak ilyenkor?
v. Jelezd a szervezőknek emailben, minél hamarabb. Gondolj arra, hogy ha listán maradsz, azzal másoktól veszed el a lehetőséget.

k. Milyen formátumban tölthetem fel a képet a jelentkezésemhez?
v. Csak jpg-ben. Arra figyelj, hogy kivetítőre megy, vagyis legyen minimum 1280*720 pixel felbontású.

k. Milyen formátumban tölthetem fel a zenéket?
v. Mp3. (optimális: 128-192kbps, 44Khz)

k. Van a zeneszerkesztéshez vagy a forgatókönyvhöz valami segítség?
v. Van, a cosplay.hu weboldalon mind a kettőhöz találsz segítséget.

k. Miért van létszámkorlát jelentkezésnél?
v. A versenyre limitált idő van, és a közönség sem tud 3-4 órát végigülni.

k. Honnan tudom, hogy bekerültem-e?
v. A szervezők elérhetővé fogják tenni a jelentkezők listáját, mely mindig frissítve lesz, így minden versenyző látni fogja hányadik a listán.

k. Milyen gyakran frissül a cosplayes lista?
v. 2-5 nap, a jelentkezések számától függően.

k. Már 10 nap is eltelt, a lista frissült, de nem vagyok rajta, mit lehet ilyenkor tenni?
v. Ellenőrizd a leveleidet, hogy kaptál-e értesítőt valami hibáról (a SPAM mappát is nézd át), ha nem kaptál, akkor jelezd a szervezőknek még a határidő lejárta előtt!

k. A cosplayversenyre nevezők számára biztosítanak belépőt?
v. Igen! Az első 100 jelentkező automatikusan 2 napos belépőt kap a jelentkezéséhez! Amennyiben visszamondja a jelentkezést, a jegy érvénytelen!

k. Az öltöztetők számára biztosítanak belépőt?
v. Nem!

k. A fellépésem során hibás volt a zene vagy kép, mit lehet ilyenkor tenni?
v. Nagyon ritka eset, de ilyenkor azonnal jelezd a segítőknek a problémát, ha bizonyítható, hogy a hiba szervezői oldalon volt, akkor lehetőséget kapsz újra fellépni. Ha a hiba a feltöltött zenével volt, abban az esetben nem tudunk segíteni.

k. A hivatalos fotósok képeit hol tudom megnézni?
v. https://albumok.cosplay.hu/

k. Nem szeretek egyedül versenyezni, de az egyik barátom szívesen csatlakozna hozzám. Indulhatunk párban?
v. Van lehetőség párosan is versenyezni a CICAF keretein belül.
——————————————–

k. Valami nem tetszik nekem, ha hisztizek, toporzékolok és sírok a szervezőknek, akkor mit érek el?
v. Kizáratod magad a versenyről…

k. mreit mnte at a csirek za uto n?
v. Sajnos szervező nem beszél újmagyar. Kéretik a kérdéseket emberi módon megfogalmazni.

k. Küldtem levelet a szervezőknek, már 10 perc eltelt, és nincs válasz.
v. Türelem választ terem. Ez néha akár több nap is lehet (a szervező is ember valahol ^_^).

k. „Sasuke12 vok és jelentkeztem a versenyre, megkaptátok?”
v. Neved? Karaktered? Mikor jelentkeztél?

k. „Cosplay Verseny” vagy „Cosplayverseny”?
v. A magyar nyelvtan szabályai szerint: Cosplayverseny!