CICAF 2019 – VERSENYSZABÁLYZAT

A versenyen kizárólag 2 fős csapatok vehetnek részt, a nyertes csapat képviseli majd Magyarországot a 2019-ben Kínában megrendezésre kerülő döntőn.

A válogatón a zsűri a legjobb cosplay és előadás kombinációját fogja kiválasztani, ezért a pontozás aránya 50% ruhakészítés, 50% előadás – a részletes lebontást lentebb találjátok.

Az előadás minimum hossza 2 perc, maximum hossza 5 perc!
Az előkészületekre (felpakolás, díszletek elrendezése) és a lepakolásra összesen 5 perc áll rendelkezésre. Bármelyik időlimit túllépése esetén pontlevonásra kerül sor.

A színpadi előadásban harmadik fél (azaz segítő) nem vehet részt! A színpadra való felpakolásban természetesen kaptok segítséget.


ÉRTÉKELÉS

I. KOSZTÜMKÉSZÍTÉS (CRAFTMANSHIP)

Karakterhasonlóság
– Az összhatás egyezik-e a benyújtott referenciaképekkel (ruha, frizura, cipő, stb.).
– A versenyző milyen mértékben tudja külsejében visszaadni a karaktert (ide tartozik a smink értékelése is).
– A versenyző tartotta-e magát az eredeti képhez, vagy csak irányvonalnak használta.

Kivitelezés, technika

– A ruha minden része el lett-e készítve.
– Alapanyag választás: a versenyző milyen alapanyagokkal dolgozott, illetve azok mennyire illettek a jelmezhez.
– Kivitelezés minősége (mennyire szépen dolgozott a versenyző az adott alapanyagokkal).
– Részletek megvalósítása (mennyire figyelt a versenyző a részletekre, ezekből mennyit valósított meg).
– Nem a jelmez mérete, hanem a minősége a döntő.

Kiegészítők
A karakterhez tartózó kiegészítők – fegyverek, ékszerek, plüssök, stb. – értékelése.

Színpadi díszlet
Színpadi dekoráció, díszletek értékelése, avagy a versenyzők mennyire tudták megteremteni az előadáshoz illő környezetet, hangulatot – a díszlet értékelése a döntőben is számít, ezért érdemes szállítható díszletekben gondolkodni.

 

II. ELŐADÁS (PERFORMANCE)

Előadásmód
A versenyzők hogyan adják vissza a karaktert mozgásban, viselkedésben, beszédben, stb.

Történet
Mennyire jól megírt, megtervezett, kreatív, szórakoztató, izgalmas, stb. a történet.

Zene vagy Videó
A zene vagy videó mennyire illeszkedik az előadáshoz, mennyire jól szerkesztett és időzített, stb.
Javasolt a videók használata!

Összhatás
Az előadás mennyire érthető, technikás, kreatív, látványos vagy szórakoztató.

A színpadra nem vihető fel törékeny (pl. üveg, porcelán) illetve gyúlékony tárgy (vagy ami füstöt generál, ezáltal beindíthatja a füstjelző készüléket).


A JELENTKEZÉS MENETE

A jelentkezés határideje: 2018. november 11. (vasárnap éjfélig)

A jelentkezés csak akkor érvényes, ha a versenyzők a határidőig érvényesen leadják!
A szervezők a jelentkezéseket ellenőrzik. Amennyiben a feltöltött kép vagy zene, videó nem megfelelő, a szervezők email-ben fognak értesítést küldeni. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés leadását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!
Fontos! A csatolandó fájlok neve legyen úgy átalakítva, hogy csupa kis betű legyen, az ékezetes betűk legyenek átalakítva ékezet nélkülire, a szóközök helyett aláhúzás legyen, a különleges karakterek ne legyenek benne, kivéve a kötőjelet.
Fontos! A fájlnevek csak kis betűket, számokat, kötőjelet és aláhúzást tartalmazhatnak, kivéve a kiterjesztés előtti pont.
Például: Mészáros Márta.jpg -> meszaros_marta.jpg

Adatok felvitele
Az alapadatoknál meg kell adnotok a valós polgári neveteket és egy olyan email címet, ahol el tudunk titeket érni! A regisztrációnál meg kell adnotok a karakterek nevét, akit cosplayeztek, illetve az anime, manga, játék, film, regény, képregény pontos címét.
Tapasztalataink alapján a Citromail, Freemail, Yahoo és Hotmailes emailcímek nem megbízhatóak, ha ilyen címet adsz meg, akkor nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a szükséges visszaigazolásokat, illetve leveleket és sajnos a reklamációkat sem tudjuk ebben az esetben elfogadni!

Kép a karakterről
A kép útmutatóul szolgál mind a zsűri, mind a közönség számára, ezért fontos, hogy a lehető legjobban ábrázolja a karaktert, részletekkel együtt. Jó minőségű, nagyméretű képet töltsetek fel.
Ha lehet, teljes alakos képet töltsetek fel a karakterről, mivel az olyan képet, amin nem látszik megfelelően a karakter, szintén nem áll módunkban elfogadni. A kép lehet szerkesztett, több képből összerakott, de átszínezni tilos!

Zene és videó
A színpadra vonuláskor bejátszott zenét illetve a kivetített videót mindenki maga tölti fel a regisztrációja során (a videóhoz linket elfogadunk, pl. wetransfer). Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik. A jelentkezés során a zenéket lehetőség szerint ellenőrizzük, de a szervezők nem vállalnak felelősséget a hibásan vágott vagy rossz minőségben feltöltött zenékért, videókért. Ha a fájl hossza meghaladja az előírt időkeretet, abban az esetben a jelentkezést visszautasítjuk. Ha a nevezés során videó kerül leadásra, a zene feltőltése természetesen nem szükséges.

A videó formátuma MP4 fájl kell hogy legyen, képaránya pedig 16:9.

„Így készült” fotók
Lehetőségetek van (de nem kötelező!) feltölteni képeket a ruhakészítés folyamatáról és ehhez lehet csatolni valamilyen szöveges dokumentumot, melyben leírhatod a zsűrinek, a jelmez elkészülésének fázisait.

Konferáló szöveg
A jelmez kapcsán a konferáló fog mondani pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt.
A konferálói szövegnek azt kell tartalmaznia, amit szeretnétek, hogy a konferáló elmondjon a karakteretekről vagy a jelmezetekről a színpadra lépés előtt. Ide ne írjatok verseket, párbeszédeket, sem kacifántos utalásokat, mert azt nem fogják beolvasni. Ebbe a részbe azt írjátok le, amit feltétlenül szeretnétek a közönséggel megosztani.
A leírásnak kötelezően tartalmaznia kell a feltöltött zene hosszát! (pl.: meszaros_ildiko.mp3 hossza: 02:34)

Ha bármi kérdés vagy probléma merülne fel, bátran írjatok az info@cosplay.hu címre.