2008 óta osztjuk minden januárban az előző év legjobb cosplayeseinek járó elismeréseket, szóval azt is mondhatnánk: ez már tradíció.
Ahogy haladtak az évek mindig picit variáltunk a szavazás formáján, hogy igazodjunk a visszajelzésekhez, elvégre az a célunk, hogy a cosplayes közösséget támogassuk. Ugyanakkor minden évben értetlenül állunk az egyre nagyobb féltékenység és rosszindulat előtt, ami a hazai cosplayes világot átlengi, és ami ahogy látjuk már a rendezvényekre is egyre inkább rányomja a bélyegét. Talán ez volt az egyik oka, hogy a mostani szavazásra alapjaiban változtattunk meg dolgokat, mert úgy tapasztaltuk a (szerintünk alapvetően igazságos) közönségszavazás és a beküldős pályázatos rendszer nagyon negatív visszajelzést kapott. Szóval alaposan átrágtuk a dolgot és úgy döntöttünk, hogy lehet kicsit radikális ugyan, de mind a kettőt eltöröltük és más megközelítéssel álltunk a díjazáshoz.

Az év cosplayese kategóriát ketté szedtük, legjobb versenyzőre és photoshootra, majd elkezdtük leválogatni az elmúlt év eredményeit. Első körben az összes olyan versenyzőt megnéztük, akik a Cosplay.hu által rendezett vagy támogatott versenyen részt vett, vagyis a Fantasy Expo (Cosplay Farsang/Party), Oszake, Milloween és természetesen a PlayIT Show cosplayeseit. Közülük választotta ki a szervezőség azokat jelölteket, akiket aztán a partnereinknek (Black Fox Team, Coolgear Steampunk, PlayIT, AniMagazin, Alkimista Labor, stb.) kiküldtünk értékelésre. Majd ugyanez következett a beküldött photoshootokkal is, ahol belsős zsűrink értékelte ki a legjobbakat.
Nagyon szoros volt a küzdelem, hiszen rengeteg versenyző volt és photoshootból is közel 80-at küldtetek be a múlt évben, így nem volt egyszerű dolgunk. Az alábbiakban láthatjátok a két kategória jelöltjeit és nyerteseit, a versenyzőknél 9 jelölt és 3 nyertes (akiknek felajánlunk 1-1 Fantasy Expo belépőt erre az évre!), a photoshootoknál pedig 7 jelölt és 3 nyertes (ahol szintén 1-1 belépő jár a Fantasy Expo-ra a cosplayesnek és a fotósnak is).


LEGJOBB VERSENYZŐK

 


LEGJOBB PHOTOSHOOT

 


Gratulálunk a nyerteseknek és mindenkinek, akik a 2019-es évben szorgalmasan dolgoztak a kosztümökön, fotókon és a rendezvényeken!