Immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a hazai AnimeConok legnépszerűbb versenye, a cosplayverseny! Ezúttal is két nagy kategória lesz, a kosztümkészítés (craftmanship) és előadás (performance).

Kosztümkészítés (craftsmanship)

Itt, mint ahogy a kategória neve is mutatja (az angol szó jelentése: tökéletes kivitelezés, kiváló mesterségbeli tudás stb.) a versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűbben tudják visszaadni. Az elsődleges cél nem a választott szereplő jellemének alakítása. Amikor a versenyző kimegy a színpadra, nem kell, sőt nem is szabad az adott karaktert játszania. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly. Saját nevén mutatkozhat be, és pl. mesélhet arról, hogyan csinálta meg a ruháját, mi volt benne nehéz vagy könnyű, hogyan oldott meg különböző problémákat, mennyit dolgozott vele.
Egyénileg és csoportosan is lehet jelentkezni.

– Ezúttal lehetőség lesz egy rövid zenét bejátszani a színpadra bevonuláskor, ami az adott karakterhez illik (pl. az anime főcímzenéjéből egy részlet, vagy háttérzene). Ez a zene maximum 1 perces lehet.

– A versenyzőknek maximum 5 percük lesz bemutatni a ruhájukat. Ezt az időt nem lehet túllépni. A versenyzőnek a ruhát ez idő alatt a zsűrinek és a közönségnek is be kell mutatnia és az esetleges kérdésekre is válaszolnia kell. (A színpadi viselkedésről külön is írunk.)

– Kizáró indok lehet, ha valaki nem létező animéből választ magának karaktert (az animét és a karakter nevét mindenképpen meg kell adni), vagy ha a ruhája sérti a jóízlést.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a regisztrációnál a karakterről feltöltött kép nem lehet fanart! Csak hivatalos képpel tudunk elfogadni nevezést. Mivel ebben a kategóriában az egyik fontos cél a karakter ruhájának minél tökéletesebb visszaadása, így a színek is lényegesek, ezért a karakterről feltöltött képnek színesnek kell lennie!
 
A kosztümöket elsődlegesen a zsűri fogja értékelni, és a következő díjak kerülnek kiosztásra:

Fődíjak:

1. Legjobb kosztüm
A leglátványosabb, legszebb kosztüm. Feltétele, hogy az összhatás minél jobban hasonlítson az eredeti karakterre.
– Levonás és esetleg kizáró indok: rendelt vagy szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul).

2. Legjobb technika

Legjobb megoldás díjazása, legötletesebb technika, legélethűbb kosztüm.
– Levonás és esetleg kizáró indok: rendelt vagy szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától stb.

3. A legjobb csoport
A legjobb, leglátványosabb csapat, együttesen díjazva.

Különdíjak:

1. Legjobb veterán
Akik már nyertek cosplayversenyt craftmanship kategóriában (azaz a SakuraCon craftmanshipes díjazottjai, illetve akik korábbi Conokon dobogós helyezést értek el craftmanship kategóriában), azokat a zsűri külön értékeli (sokkal szigorúbban).  

2. Az Animecon új felfedezettje
A legjobb kezdő, aki még soha nem ért el hivatalos cosplayes dobogós helyezést craftmanship kategóriában.
 
3. A közönség kedvence – Egyéni
A közönség ezúttal is megválaszthatja a maga kedvencét. A legtöbb közönségszavazatot kapott egyéni versenyző kapja ezt a díjat.

4. A közönség kedvence – Csoportos
A legtöbb közönségszavazatot kapott csoport kapja ezt a díjat.

Előadás (performance)

Aki ebben a kategóriában kíván versenyezni, annak a feladata az adott szereplő minél pontosabb (vagy szórakoztatóbb) eljátszása lesz. Természetesen az élethű ruha itt is előny, de a kosztümkészítéssel ellentétben itt az értékelést erősen befolyásolja az is, hogy hogyan alakítja a versenyző az adott szereplőt. A színpadon is folyamatosan a szereplőt kell játszania: azaz úgy kell beszélnie és viselkednie, mintha ő lenne a választott karakter. Természetesen egy rövid jelenetet is eljátszhat vagy eljátszhatnak, mivel egyénileg és csoportosan is lehet nevezni.
Megkérünk mindenkit, hogy az előadások legyenek kultúráltak (obszcén szavak és jelenetek eseten az előadást megszakíthatjuk), gondoljon mindenki arra, hogy a teremben fiatalkorúak és szülők is lesznek!

– Az előadásra maximum 5 perc áll a versenyzők rendelkezésére, és aki túllépi ezt a határt, azt kizárjuk a versenyből, mindenféle indoklás nélkül!

– Színpadon ne szemetelj, vagy takaríts magad után!

– A jelentkezéskor a versenyzőknek kötelezően adniuk kell egy rövid leírást az előadásról. Ennek tartalmaznia kell:    
    – Az anime/animék címét
            – Az előadásban szereplő karakterek neveit
            – Az előadás műfaját (tánc, paródia, bűvésztrükk stb.)
            – Az előadás rövid leírását, tartalmát
            – Az előadás várható időtartamát

– Az előadásokhoz az alábbi linken találtok hasznos tippeket, tanácsokat:
https://cosplay.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=50

Itt is zsűri fogja pontozni a versenyzőket, és a következő díjak kerülnek kiosztásra:

Fődíjak

1. A legjobb egyéni előadás
Összességében a legjobb egyéni előadás. Fontos, hogy aki egyéniben indul, az nem vonhatja be a produkciójába sem a zsűrit, sem a konferálót, sem pedig másik cosplayest (egyedül megy fel és le a szinpadról).

2. A legjobb csoportos előadás
Összességében a legjobb csoportos előadás. Fontos, hogy a csoportok sem vonhatják be a produkciójukba a zsűrit és a konferálót.

3. A legjobb alakítás és karaktermegszemélyesítés
Aki a legjobban játssza a karaktert, vagyis ismeri a karaktert és megpróbál minél jobban hasonulni hozzá mind viselkedésben, mind öltözködésben.

Különdíjak:

1. A legjobb komikus előadás
A leghumorosabb, legviccesebb, legszellemesebb előadás (lehet egyéni és csoportos is).

2. A legjobb koreográfia
Ebben a kategóriában a zsűri a színpadi mozgás ötletességét, egyediségét nézi elsősorban. Figyeli a mozgás összehangoltságát, hogy mennyire vannak az egyes emberek egymással szinkronban (ritmus, dinamizmus, koordinált mozgás), a koerográfia látványosságát, összetettségét (és akár a zeneválasztást is).

3. A közönség kedvence – Egyéni

A legtöbb közönségszavazatot kapott egyéni versenyző.

4. A közönség kedvence – Csoportos

A legtöbb közönségszavazatot kapott csoport.

Kimonóverseny

Ezúttal egy új kategória kerül bevezetésre, mint külön versenyszám. Ebbe a kategóriába külön kell nevezni, a craftmanship versenytől függetlenül (bár egy napon lesz). Tehát mindkét versenyre nevezhetsz. A versenyzőknek házilag készített kimonót, yukatat (vagy hasonló tradícionális japán ruhákat) kell készíteniük. A legszebb ruhát természetesen díjazzuk. A versenyzők a színpadra a többi cosplayestől külön mennek majd fel egyesével és röviden beszámolhatnak a ruhájukról a zsűrinek és a közönségnek.

Versenyre jelentkezés menete és egyéb információk

Elektronikus úton történik, mint eddig: a rendezvény honlapjának regisztrációs részénél kell jelentkeznetek. Fontos, hogy a regisztráció 2 héttel a Con előtt, szeptember 12-én éjfélkor lezárul, így utána már nem lesz lehetőségetek jelentkezni, illetve a feltöltött képen vagy zenén változtatni!
A regisztrációs rendszerben találtok majd segítséget a jelentkezéshez. Amint lezárjátok a jelentkezést, mindenképpen kaptok visszaigazolást. Ha pár napon belül nem történik semmi, jelezzétek a [email protected] e-mailcímen!

– Csoportoknál minden csapattagnak regisztrálnia kell a csoportba, a jelentkezés csak így érvényes!

– Továbbá a jelentkezés csak akkor érvényes, ha a versenyzők a jelentkezést a határidőig lezárják, tehát véglegesítik!

– A szervezők a lezárt jelentkezést ellenőrzik (jelentkezés állapota: elbírálás alatt), majd elfogadják (jelentkezés állapota: elfogadva). Amennyiben a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, a szervezők a jelentkezést visszautasíthatják a javításig. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés lezárását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!

Zene: lehet kérni, és a versenyre való regisztrációnál lehet majd feltölteni mp3 formátumban. Fontos: a zenét azonnal indítjuk, amint a versenyzőket felhívjuk a színpadra! Hangosan játszuk le, úgyhogy ha beszélni szeretnél alatta, akkor szerkessz bele csendet, vagy halkítsd le azon a részen, ahol beszélni fogsz, és úgy küldd el! Ha szeretnél előtte szünetet, vágd bele a zenébe! A helyszínen átadott zenét (CD-n, pendrive-on stb.) sajnos nem áll módunkban felhasználni!

– A zeneszerkesztéshez segítség:
https://cosplay.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=50

Fények: A fények le- és felkapcsolását is lehet kérni: a [email protected] írjátok meg, hányadik másodpercnél legyenek fel- vagy lekapcsolva. Természetesen ezt csak akkor tudjuk megvalósítani, ha időben, legkésőbb a versenyre való jelentkezés lezárásáig, szeptember 12-ig elkülditek a kérést a csapatokotok/nevetek feltüntetésével!

Jelentkezési korlát:
– Craftmanship: 40 egyéni és 10 csoport. (max 12 fő / csoport)
– Performance: 15 egyéni és 25 csoport (max 12 fő / csoport)
– Kimonóverseny: 15 egyéni

Várólista is lesz azonban azok számára, akik már nem fértek be: így, ha valaki visszamondja a nevezést, bekerülhettek helyette!

Még egy fontos kérésünk lenne: sajnos előfordulhat, hogy valaki nem készül el időben a jelmezzel, így nem tud részt venni a versenyen. Kérjük, ezt előre jelezzétek a regisztrációs rendszerben, vagy, ha az már lezárult, akkor e-mailben ([email protected]). Ugyanis, ha ezt nem teszitek meg, más elől veszitek el a lehetőséget, hogy színpadra léphessen! Ez mindenkinek kellemetlen: a lemaradt versenyzőknek, a szervezőknek, a nézőknek, és nektek is.
Olyan ruhával, amellyel már egyszer versenyeztetek MAT által szervezett rendezvényen, értelemszerűen ismét nem nevezhettek. Ha csak rajtatok volt, de nem versenyeztetek vele, semmi akadálya a jelentkezésnek! Valamint egy személy egy ruhával csak egy kategóriában nevezhet. (Tehát indulhat kosztümkészítésben és előadásban is, amelyek egyébként nem egy nap lesznek, de akkor két különböző ruhával kell neveznie. Illetve a kimonóversenyre is nevezhet, függetlenül a másik két versenytől.)

Természetesen bárki nyugodtan beöltözhet versenyen kívül is!

Ha bármi kérdés vagy probléma merülne fel, bátran írjatok a [email protected] címre vagy a AnimeCon fórumának megfelelő témájába.