A cikk célja, hogy bemutassa, hogyan lehet felismerni egy rajzról, hogy az adott ruha milyen típusú anyagból készült, milyen szempontokat kell figyelembe venni egy adott ruhához az anyag kiválasztásánál.

Lágyabb vagy keményebb anyag?

Az első, amit meg kell figyelnünk, az anyag tartása, illetve esése. Ebből azonnal látható, hogy keményebb vagy lágyabb típusú anyagra lesz-e szükségünk.

Egy átlagosabb anyag akciósan 300 Ft/ méter környékétől is már megvásárolható. A Normál árak az anyag típusától függően 500-3000 Ft között mozognak. A különleges anyagok ennél jóval drágábbak is lehetnek (ld. lejjebb).

Image

Image

Lágy anyag

Kemény anyag

 

Különleges anyagok

Szatén, selyem (műselyem, kevert szatén és -selyem anyagok)

Sokféle (mű)selyem és szatén létezik, van köztük lágyabb és keményebb, illetve elasztikus is. Általában elegánsabb lágy esésű ruhákhoz kell ezt a fajta anyagot választani. A szatén egy fényesebb anyag, szinte azonnal felismerhető a rajzon is.

Ha kimonó-t készítünk, azt kizárólag műselyemből, kevert selyemből, vagy szaténból készítsük, különben biztosan nem érjük el a kellő látványt! Az eredeti kimonó-kat hernyóselyemből szőtt anyagból készítik.

Szatén, műselyem és kevert anyagokat 1000Ft környékétől is lehet már kapni olcsóbb helyeken. A valódi, minőségi selyem igen drága.

Image

Image

Szatén

Selyem

Bőr, műbőr

A bőr legfontosabb ismertető jegye, hogy még a rajzon is látszik a varrás. Az övek is bőrből készülnek (itt a klasszikus értelemben vett övekre gondolok (ld. képen), nem pl. a kimonó-k öveire).

Létezik belőlük vékonyabb és vastagabb fajta is, varrásuk kézzel elég nehéz. A varrógépbe és kézi varráshoz is külön speciális tű-szettet érdemes venni hozzá.

Műbőröket kb. 2000Ft/méter-től lehet kapni. A valódi bőr ennél jóval költségesebb.

Image Image 

 

Lakkbőr, lycra

Ezek az anyagok általában elasztikusak és fényesek. Nagyon mutatós és nagyon drága anyagok, méterét 3000-8000 Ft környékén árulják.

ImageImage

Muszlin, tüll, organza

 

Ezek az anyagok az ún. félig átlátszó anyagok. Létezik belőlük lágyabb, keményebb, elasztikus és díszített típusok is.

Pl.: A tüllből a keményebb fajtát használják a balerinák szoknyájához, vagy díszített organzát használnak fátylak készítéséhez.

Muszlint 1000 Ft/méter környékétől is lehet már kapni, a tüll és az organza (típustól és díszítéstől függően) 2000-8000 Ft környékén van.

ImageImage

Bársony, damaszt

Alapvetően nagyon látványos, létezik belőle vékonyabb és vastagabb (ami igen nehéz) is. Leginkább gótikus, illetve középkori stílusú ruhákhoz (palástok) ajánlott.

Image

Szőrme (műszőrme), toll

A toll beszerzése az egyik legnehezebb feladat. Magyarországon ezek választéka igen csekély, és ezért hihetetlenül drágák. Tollak esetében a legegyszerűbb tollboát (bármely tánckellék boltban kapható) vásárolni, és a nagyobb tollakat valamilyen más anyagból megoldani. A nagyobb tollak kreatív boltokban akár 250 Ft/db is lehetnek, amely egy teljes szárny esetében elég tetemes összeg lehet.

A szőrme/prém esetében ugyanez a helyzet, valódit szerezni szűcsöknél lehet, igen borsos áron: egy rókafarok kb. fél méter hosszú, tíz centi vastag és jó pár ezer forint. A műszőrme sem olcsó mulatság, métere 2000Ft-tól, határ a csillagos ég. Nagyban függ a hosszától és mintázatától.

Vannak esetek, amikor nem egyértelmű, hogy a figurán toll, vagy szőrme látható, ilyen esetben a legegyszerűbb mindkettőből először csak mintát vásárolni, hogy az ember tükörnél kipróbálhassa a ruhán, hogy melyik a legmegfelelőbb.

 
Image
 

Image

 

Image

 

Filc

A filc egy vastag, nagyon jó tartású anyag, ezért kalapok készítéséhez ideális.

Métere 3000Ft környékén van.

Image

Plüss

A plüsst sokféle jelmezhez használhatjuk, leginkább állatokhoz, vagy az animékben eleve plüssből készült figurákhoz.

Image

Segédanyagok, rövidáru

Vetex

A vetexet általában anyagok kikeményítésére használják. A vetex olyan szövet, amelynek egyik oldala műszálas anyagból van, amely vasalás hatására megolvad, és hozzáragad a másik anyaghoz, majd mikor lehűl megkeményedik, így ad tartást az anyagnak.

Létezik kétoldalú vetex is (bár Magyarországon szinte beszerezhetetlen), amellyel két anyagot könnyen összeragaszthatunk, így elkerülve a két anyag összevarrásakor keletkező bugyrokat. Ez a legegyszerűbb módja olyan anyag előállításának, amelynek a két oldala különböző színű.

Image

Ferde pánt, vagy szatén/bársony/stb. szalag?

Szalagos ruha díszítésénél el kell döntenünk, hogy milyen szalaggal a legcélszerűbb dolgozni.

Szegélyhez a ferdepánt a legjobb választás, mivel az képes nem egyenes felületekre is szépen ráfeküdni, és így nem kell a normál szalag hajtogatásával bajlódni.

A ruhán lévőn csíkokhoz felvarrás szempontjából egyszerűbb a sima szalag, és ilyet célszerű használnunk, a fodros szalagdíszítésekhez is. A szalag anyagát érdemes a ruhához igazítani. A legelterjedtebb a szaténszalag, de létezik bársony és organza is.

Image

Image

Ferdepánt ruhaujj szegélyéhez

Szaténszalag díszítés

 

Bojt, rojt

A bojt és a rojt a leggyakoribb esetben függönyök díszítő kelléke. Anyaguk általában fonál, selyemfonál (ez utóbbi esése sokkal szebb).

A bojt mérettől függően 200Ft/db-tól árusítják, ezért sokkal  pénztárcakímélőbb megvenni az alapanyagot és elkészíteni saját kezűleg (mivel igen időigényes feladat, ezért ha csak pár darabra van szükség, akkor nem érdemes időt pazarolni rá).

A rojt igen sokféle lehet, mind színben, hosszúságban, vastagságban és alapanyagban, ezért méterára is nagyon eltérő (párszáz forintos is létezik, de általánosabb az 1500-3000Ft/méter árkategória).

Image

Image

Bojt

Rojt

Botni, flitterbotni

A botni és a flitterbotni igen kedvelt díszítő elem. Ezek a hosszú szalag szerű díszek igen széles választékban találhatóak a boltokban, a legkülönbözőbb színekben, mintákban, alapanyagokból. Létezik belőle elasztikus (gumis) változat is.

A botni métere 300Ft-tól kapható.

A flitterbotni igen kedvelt a táncosok körében, létezik mintás díszítésű, egysoros, illyettve többsoros (ezt cm-ben szokták megadni) változata is. Ára 400 Ft/méter környékén kezdődik, de ez nagyban függ, a botni vastagságától és díszítettségétől.

Image

Flitterbotni

Végszó

A cikk saját tapasztalatok alapján készült, nem feltétlenül 100%-osan szakmai! A cikkben felsorolt árak tájékoztató jellegű átlagos árak, ezek boltonként nagyon változóak lehetnek. A cikkben szereplő képek mind olyan karaktereket ábrázolnak, amelyek már szerepeltek a magyar conokon.