A korábbi év hőségéből tanulva idén mindeni egy laza negyven fokra készült (tisztelet azon kivételeknek, akik teljes felszerelésben még így is bevállalták volna az eseményt), ám ezúttal kegyes volt hozzánk az időjárás – vagy a Mjölnir tett csodákat. De egy kellemesen melengető, nem túl forró szombaton ölthettünk megint jelmezt, több mint tizenkétezren – ja, és a rekord is új.

4

A helyszín a már jól megszokott Hungexpo, és ezúttal is a nagyszínpad kint kapott helyet, ennek köszönhetően sokkal többen látták az ottani rendezvényeket, és a természetes fény teljesen más színeket erősített vagy éppen gyengített a cosplayes versenyzők ruháján, mint a reflektorok – ez a kedvenc elrendezésem.

A rendezvényen ezúttal nagyobb helyet kaptak a gamerek, mivel övék lett a korábbi legnagyobb épület, ennek köszönhetően sokkal több és sokkal jobb játékok kerültek ki kipróbálásra (a Mortal Kombat X még mindig a legkedvesebb újoncom). A színpadon pedig igazi, ám nem vérre menő csatát vívtak a legjobbak, hogy nemsokára igazi bajnokokként ünnepelhesse őket a közönség.

2

Az egynapos con szervezői ezúttal rengeteg interaktív programmal kedveskedtek a látogatóknak, különösen a vörös lampionos játéktér volt a kedvencem, ahol legyezőt kellett reptetni, golyókat felkoppintani a helyükre, vagy éppen egy bottal szétverni a vizes lufit – vajon melyik lehetett a legnépszerűbb így nyár derekán?

A cosplayes klubok mindegyike kedveskedett játékkal a rajongóknak, volt ahol memóriakártyával lehetett játszani az alfa kvadráns szereplőivel, vagy éppen átszelni a galaxist a CsK-1 csapatával, vagy éppen 80 ponttal a MondoCon körül játékban egyedi penrive boldog tulajdonosa lehetett az a conozó, aki nem félt szembenézni a küzdelemmel. Újdonságok és kreatív előadások színezték a szombatot, aminek hála ez a nyár tényleg új élményekkel lett gazdagabb.

1

Természetesen a nap két csúcspontja a cosplay verseny, és maga az eredményhirdetés. Minden résztvevő szeretné látni a legújabb ötleteket, fortélyokat, szurkolna kedvencének, vagy pedig egy jót pörögne a kreatív elmék társaságában – utóbbiból pedig a MondoConon nincs hiány. Ismételten nőtt a diverzitás a jelmezek között, és mindig öröm látni, hogy az anime mellett egyre gyakoribbak a sci-fik, vagy a fantasyk ihlette ruhák vagy kiegészítők.

Az Eurocosplay válogató második fordulója ezúttal is a nyári időpontra tevődött, így a közönségnek itt adódott lehetősége, hogy a jelentkezők közül kiválassza azt a szerencsést, aki Londonban képvisel hazánkat Loveiny félelmetes Ravennája mellett. A nyertes pedig Dudus elképesztően jó Pléhpofája lett – a jelmezért már a Tavaszi Con alkalmával minden résztvevő odáig volt, így nem volt kérdéses a tapsvihar, füttyölés meg hasonló elképesztő véleménynyilvánítás, reméljük a magyar duó legalább olyan sikert ér el, mint Aoime Ashe-je.

3

Fáradtan és boldogan ért véget a szombat, ami elképesztően sűrű volt, hála a programoknak, és ahol megint rengeteg új ismeretség és barátság kötettett, kár, hogy a nyári esemény, csak egy napos, mert a meleg és fáradtság ellenére, szerintem mindannyian beneveznénk egy vasárnapra is.

Az Őszi Mondocon azonban két napos lesz (október 17 és 18), ahol már nem csak Orlissa tart vele a cosplayesek világába, hanem úgy tűnik, az egész szerkesztőség jelmezt ölt – csak győzzetek minket felismerni.

5

A fotókért köszönet a Living Dream Projectnek és Szabó Viviennek, Bán Lillának és Német Attilának.

Forrás: Watchaholics